جلد 12 - ویژه‌ نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی                   جلد 12 - ویژه‌ نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی صفحات 332-317 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه حقوق، واحد نجف‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف‌آباد، ایران
2- گروه حقوق، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران. (نویسنده مسؤول)
3- گروه حقوق عمومی و بین‌الملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: معامله اتهام به عنوان یکی از مهم‌ترین جلوه‌های قضازدایی نسبی، به مفهوم توافق متهم و دادستان است. براساس این توافق، از یک‌سو، متهم متعهد می‌شود تا به جرم ارتکابی اقرار کند و از سوی دیگر، دادستان مکلف می‌شود تا عناوین اتهامی متهم را کاهش دهد یا در راستای تخفیف مجازات اقدامات لازم را انجام دهد.
مواد و روش‌ها: این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافته‌ها: گرچه نظام کیفری آمریکا خاستگاه اصلی معامله اتهام است، اما در این کشور موافقان و مخالفان این نهاد استدلالات خاص خود را دارند. موافقان کاربست معامله اتهام با تأکید جرم‌زایی نظام کیفری، شکست نظام اصلاح و درمان و پیشگیری از برچسب مجرمانه درصدد تقویت این نهاد هستند. در نقطه مقابل، مخالفان با تأکید بر پیامدهایی چون اجبار در حضور، محکومیت بی‌گناهان و تضمین‌های ناکافی، مخالف اجرای این نهاد هستند.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های این پژوهش، مقررات نظام کیفری آمریکا در حوزه معامله اتهام، پراکنده و فاقد انسجام کافی هستند. به همین دلیل، معامله اتهام در بطن رویه قضایی معنا پیدا می‌کند. با این حال، عدم قوانین جامع در این حوزه موجب شده است تا چالش‌هایی چون محکومیت بی‌گناهان ایجاد شود. برای برون رفت از این مشکلات می‌توان با افزایش دقت و نظارت عمومی، از یک‌سو، فرآیند معامله اتهام را مکتوب و بایگانی کرد و از سوی دیگر، میزان مشارکت دادگاه‌ها را در فرآیند معامله افزایش داد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1397/11/23 | پذیرش: 1399/7/27

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.