دوره 16، شماره 57 - ( 1-1401 )                   جلد 16 شماره 57 صفحات 290-275 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Avazpour S H, Sayyah R, Hosseini S H, Barati F. Jurisprudential and Legal Study of Brain Death as Execution in the Idea of Proof. MLJ 2022; 16 (57) :275-290
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1264-fa.html
عوض‌پور سیدحامد، سیاح رحیم، حسینی سیدحسام‌الدین، براتی فرج‌الله. بررسی فقهی و حقوقی ایجاد مرگ مغزی به عنوان اعدام در انگاره اثبات. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 (57) :275-290

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1264-fa.html


1- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران؛ عضو هیأت‌علمی دانشگاه صنعت نفت، دانشکده نفت، اهواز، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: آیین‌نامه نحوه اجرای احکام سلب حیات مصوب 1398 فرضیه اهدای عضو زندانیان محکوم به اعدام را به یک چالش فقهی ـ حقوقی ـ اجتماعی تبدیل کرده و باعث واکنش‌های متفاوت سلبی و ایجابی پیرامون این مسأله شده است. تحقیق حاضر مدعی است که با پیش‌گذاردن این شیوه پیشنهادی و ابداعی بسیاری از ضرورت‌های علمی و اجتماعی موجود در این زمینه را پاسخگوست، لذا بر آن شدیم در این‌باره تحقیقی نسبتاً جامع و کاملاً نوین ارائه دهیم و طی آن به سؤالات زیر بر اساس منابع مهم فقهی، حقوقی و به تبع پزشکی پاسخی درخور و حتی‌الامکان راهبردی داده باشیم: 1ـ بررسی جوانب مختلف فرضیه تصویب و تأیید ایجاد مرگ مغزی به ‌عنوان یکی از انواع روش‌های اعدام؛ 2ـ بررسی مبانی معرفت‌‌شناختی، جامعه‌‌شناختی و روان‌شناختی اسلام در مورد جواز یا عدم جواز اهدای عضو زندانی محکوم به ازهاق نفس؛ 3ـ بررسی دیدگاه موافقین و مخالفین حکم اهدا و پیوند عضو زندانیان محکوم به ازهاق نفس از طریق ایجاد مرگ مغزی.
روش: این پژوهش به روش توصیفی ـ تحلیلی می‌باشد که با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و بر اساس استدلال‌های منطقی و معیارهای معتبر فقهی، حقوقی و پزشکی و بهره‌گیری از ابزار فیش‌برداری تهیه و تدوین گردیده است.
ملاحظات اخلاقی: این پژوهش بر پایه اصول اخلاقی و امانتداری نگاشته شده است.
یافته‌ها: یافته‌های این پژوهش حاکی از این می‌باشد که با کاوشی ناظر بر استدلال‌ها و استنباط‌های فقهی و حقوقی و مواد قانونی و پیشرفت‌های دانش پزشکی اثبات کردیم که: ایجاد مرگ مغزی به عنوان یکی از انواع اعدام حائز امکان‌های عقلی، علمی، منطقی و آزمایشگاهی می‌باشد، ولی در مورد امکان عملی آن باید رضایت شخص اعدامی و همچنین شرایط محیط ملی و بین‌المللی لحاظ شود.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج و ملاکات مورد نظر شارع در قبال اعدام حدی و قصاص نفس، از جمله نقش زمان و مکان در اعدام یا علن و خفا یا تقدم و تأخر عبرت‌‌آموزبودن یا بخشش، برابری و تناسب جرم (قتل) و جزا (صرف ازهاق نفس)، عدم آزار و اذیت زائد بر حکم و... می‌توان رأی به چنین امکانی با روش‌های صحیح و مورد تأیید جامعه پزشکی به  عنوان یک نوع اعدام که واجد بسیاری از این شرایط می‌باشد، در جهت رفع برخی اما و اگرها و تتمیم ماده قانونی فوق‌الذکر به خدمت گرفت.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/8/29 | پذیرش: 1400/4/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb