دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 676-659 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه حقوق بین الملل، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه حقوق، دانشگاه امام حسین (ع)، تهران، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: هنجارها در عالم حقوق دارای دو رکن هستند: یکی الزام­ آوری و دیگری پایبندی. هنجارهای حقوق ­نرم فقط دارای رکن دوم، یعنی پایبندی هستند. از طرفی، حقوق بین ­الملل الزام ­آور محدودی در ارتباط با کمک­ های بشردوستانه در واکنش به بلایای طبیعی و انسانی وجود دارد. اما در سال­ های اخیر اسناد حقوق نرم در این زمینه توسعه پیدا کرده ­اند. توسعه هنجارهای نرم ظاهراً باعث شده است که پراکندگی و انکسار در فضای هنجارهای بین­ المللی ایجاد شود.
مواد و روش‌ها: این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافته‌ها: محتوای مجموعه­ ای از اسناد حقوق نرم، با یک نظم منطقی در ماحصل کار نهادهای بین­ المللی از جمله کمیسیون حقوق بین­ الملل متبلور شده است. باید دقت داشت که کمیسیون از اسناد حقوق نرم کمک گرفته است تا یک مجموعه منظم از قواعد حقوقی قابل اعمال را تهیه و تدوین کند.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: نگاه به عالم حقوق از زاویه پست ­مدرنیزم و پیچیده شدن روابط تابعان حقوق باعث شده است که در عالم حقوق، شکست و انکسار ایجاد شود؛ بدین معنا که طبقه بندی­ های سنتی، نمی­ تواند روابط پیچیده فعلی تابعان حقوق را پوشش دهد. در نتیجه در حال حاضر شاهد این هستیم که حقوق اختصاصی، در فضای تحلیل­ ها و استدلال­ های حقوقی نوین پا به عرصه وجود نهاده است، که در این میان، بحث حـق بر دریافت کمک­ های بشردوستانه و به طـور خاص کمک­ های پزشکی نیز از این اصل مستثنی نیست.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/7/12 | پذیرش: 1399/12/8

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.