جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی                   جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی صفحات 214-197 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه حقوق، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران
2- گروه حقوق، واحد نجف ‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف‌ آباد، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: یکی از معضلات اجتماعی جوامع، پدیده جرم و بزهکاری است که در اثر مسائل و مشکلات اجتماعی نظیر فقر، بیکاری، بحران‌های اقتصادی و اجتماعی، دگرگونی در قوانین و الگوهای اجتماعی، تضعیف اعتقادات مذهبی و در کل بر هم خوردن تعادل در نظم اجتماعی پدید می‌آید. در این میان یکی از عوامل و آسیب‌هایی که بزهکاری را به دنبال دارد، مواد مخدر می‌باشد.
مواد و روش‌ها: این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافته‌ها: در ارتباط با تولید و استفاده از مواد مخدر باید به این نکته دقت داشت که استفاده از مواد مزبور، ارتباط بسیار نزدیکی با وضعیت بهداشت و سلامت جامعه بین­ المللی دارند. این ویژگی باعث می­ شود که در فضای حقوق نیز حساسیت فراوانی نسبت به آن­ها ایجاد شود. تولید و استفاده از مواد مخدر به صورت مستقیم حق بر سلامت را تهدید می­ کند. حق بر سلامت نیز به عنوان یکی از مصادیق حق حیات قلمداد می­ شود. از طرفی نیز حق حیات یک عنوان کلی در نظام حقوق بشر بین­المللی است که زیرمجموعه حقوق بنیادین بشری قرار می ­گیرد.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: تعهدات دولت ­ها در زمینه ممنوعیت تولید و استفاده از مواد مخدر به واسطه ارتباط نزدیک با «حق بر سلامت» و «حق حیات» دارای وصفِ «آمره» می­ باشند. در نتیجه در فضای حقوق مسئولیت بین­ المللی این امکان وجود دارد که الگوی مسئولیت مشدد (یا همان مسئولیت برای نقض قواعد آمره) برای دولت ­ها در نظر گرفته شود.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/1/21 | پذیرش: 1400/5/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.