جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی                   جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی صفحات 303-289 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران،
2- دانشکده حقوق و الهیات، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3- گروه حقوق عمومی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد. ایران،
چکیده:  
زمینه و هدف: از آنجا که کودکان نیاز به حمایت زیادی دارند تا علایق و حقوق آنها مورد احترام قرار گیرد، فقه و حقوق اسلامی در مسائل مختلف مصلحت اندیشی می­ کند و رعایت غبطه ­ی کودک را مدنظر قرار داده است. و مقنن نیز قوانین را به گونه ­ای وضع می­ کند که شرایط و موقعیت­ های مختلف کودک در نظر گرفته شود. هدف این مقاله تبیین راهکارهایی جهت رعایت غبطه و مصلحت کودک در زمان سرپرستی می­ باشد.
مواد و روش‌ها: این مقاله توصیفی تحلیلی، و با بهره ­گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش ­برداری تهیه و تدوین گردیده است.
یافته‌ها: یافته­ ها حاکی از این است که؛ مصلحت اندیشی ابزار قدرتمندی است که می­ توان با رعایت موازین فقهی و عقلی به درستی به نفع کودک از آن استفاده کرد. اهمیت این موضوع در سازگاری فقه پویای شیعه با شرایط جدید جامعه نمایان است. در کتب فقهی برای خروج از کودکی و رسیدن به حد بزرگسالی معیارها و علائمی ذکر شده است که تا وقتی این علائم و معیارها حاصل نشده باشد شخص کودک محسوب می ­شود. و نیازمند حمایت است و در مواردی، خاصه در امور مالی، رعایت غبطه و مصلحت کودک توسط سرپرستان وی مدنظر قرار گیرد.
ملاحظات اخلاقی: از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانت­داری تهیه و تدوین گردیده است.
نتیجه‌گیری: سرپرستی اطفال موضوع بسیار مهمی است که از دیرباز مورد بحث و بررسی فقیهان و حقوقدانان بوده است، قانون مدنی، برای سرپرستی طفل دو جنبه حق و تکلیف قائل شده تا سهولت اسقاط این حق را از ابوین سلب نماید؛ در این راستا قانون حمایت خانواده مصوب 1391 به منظور حمایت از کودکان، قوانین جدیدی وضع نموده که در جهت حمایت از کودک، رعایت غبطه، مصلحت و نفع وی را ملاک و معیار قرار داده است. نگرش جدید قانون موجب شده است کلیه مسائل مربوط به سرپرستی و حضانت، اعم از حق ملاقات، توافقات راجع به نگهداری، انتقال طفل به شهر دیگر و... بر اساس مصلحت و غبطه کودک مبنای تصمیم­ گیری محاکم قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/1/17 | پذیرش: 1400/5/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.