دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 140-123 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zamaneh Ghadim N, Khosravi H, Afshari M. The challenges of biotechnology from the perspective of the right to know. MLJ 2021; 15 (56) :123-140
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1053-fa.html
زمانه قدیم نوید، خسروی حسن، افشاری مریم. چالش های زیست فناوری از منظر حق بر دانستن. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 (56) :123-140

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1053-fa.html


1- واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3- دانشکده حقوق، واحد دماوند، دانشگاه آزاد اسلامی، مدیر کلینیک حقوقی زنان و کودکان، مرکز تحقیقات و کرسی حقوق بشر، صلح و دموکراسی دانشگاه شهید بهشتی تهران، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: جوامع مدرن امروزی، بیشتر نگران حقوق اساسی افراد و شأن انسانی می‌باشند. حقوق بشر به دنبال ایجاد ارتباط مناسب و نهادینه شده زیست فناوری با جامعه بشری است. از این­رو بایستی چالش­ های این فناوری از منظر حقوق بشر مورد تبیین قرار گیرد که یکی از موضوعات مهم آن بررسی این مسئله از منظر حق بر دانستن است.
مواد و روش­ها: در این مقاله با روش تحلیلی-تطبیقی به واکاوی این سوال خواهیم پرداخت که تاثیر تحقق و حمایت از حق بر دانستن در مواجه با چالش­ های مرتبط با زیست فناوری چیست؟
یافته‌ها: به نظر می‌رسد توجه به ظرفیت­ های نظام بین‌المللی حقوق بشر به مثابه زبان مشترک حقوقی جامعه بین‌المللی در ایجاد هماهنگی بین قوانین مرتبط با این حوزه بتواند راهکار موثری در مواجه با چالش­ های زیست فناوری باشد. یکی از این موارد لزوم تحقق و حمایت از حق‌های بشری است.
ملاحظات اخلاقی: با وجود قانون­گذاری در سطح ملی و بین‌المللی در راستای حمایت حقوقی از کاربردهای زیست فناوری، همچنان وجود رویکردهای متفاوت کشورها و نظام‌های حقوقی مختلف، موجب ایجاد قوانین ناهماهنگ و جداگانه در حوزه زیست فناوری شده است؛ که این موضوع باعث شده همچنان در داخل جوامع نگرانی­ هایی اخلاقی ناشی از خطرات کاربردهای زیست فناوری باقی بماند.
نتیجه‌گیری: تحقق حق بر دانستن و آگاهی جمعی در کاربردهای زیست فناوری نظیر دستیابی به داده‌های ژنتیکی انسانی و محصولات تغییریافته ژنتیکی بستر پاسخ­ های مناسب عملی و حقوقی را فراهم خواهد کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/9/11 | پذیرش: 1399/4/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb