دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 504-491 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه حقوق عمومی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- پردیس البرز، دانشگاه تهران، البرز، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: در این تحقیق نظارت قوه­ی قضاییه بر سازمان نظام پزشکی، اخلاق عمومی و اخلاق پزشکی مورد بررسی قرار گرفته است و تمام جوانب سلامتی مردم و بیماران از سوی جامعه پزشکی و دست‌اندرکاران امور یهداشتی مطرح شده است. و هدف از تحریر این نوشته بررسی نقش قوه قضائیه بر روی فعالیت‌های سازمان نظام پزشکی به منظور احیا و احقاق حق سلامت عمومی و هم­چنین تخلفات پزشکی بررسی شده است.
مواد و روش‌ها: این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه­ ای و به شیوه تحلیلی - توصیفی به رشته تحریر درآمده است.
یافته‌ها: یافته ­ها حاکی از این است که گاهی در همین فضا، تخلفاتی به وقوع می‌پیوندد که نیاز به کاوش ژرف است. از آنجا که رسالت علم حقوق و حقوق­دانان، حل مسایل حقوقی جامعه، تبیین و تفسیر مواد قانونی و پیشنهاد اصلاح قوانین و مقررات است،  تخلفات پزشکی وقتی اتفاق می‌افتد که پزشک برخلاف قوانین و مقررات رفتار می‌کند. اما جرائم پزشکی زمانی اتفاق می‌افتد که پزشک، در انجام وظایف حرفه‌ای خود، رفتاری را انجام می‌دهد که قانون‌گذار در قانون مجازات اسلامی آن را ممنوع و برای آن مجازات‌هایی تعیین کرده است.
ملاحظات اخلاقی: این پژوهش از ابتدا تا انتها با تکیه بر اصول اخلاقی و صداقت و امانت­داری نوشته شده است.
نتیجه‌گیری: حفظ سلامتی، در طول تاریخ جزء وظایف جامعه پزشکی بوده و وقتی صحبت از حقوق بیماران به میان می‌‌آید منظور، رعایت موازین مربوط از سوی جامعه‌‌ی پزشکی و دست‌اندرکاران امور بهداشتی است. همچنین منظور از اخلاق پزشکی، رعایت اصول اخلاق عمومی و حرفه‌ای توسط شاغلان در امور سلامت می‌‌باشد نکته‌ای که در این پژوهش بدان پرداخته خواهد شد این است که گاهی در همین فضا، تخلفاتی به وقوع می‌پیوندد که نیاز به کاوش ژرف است. از آنجا که رسالت علم حقوق و حقوق­دانان، حل مسایل حقوقی جامعه، تبیین و تفسیر مواد قانونی و پیشنهاد اصلاح قوانین و مقررات است، به همین منظور این پژوهش که با هدف بررسی نقش قوه قضائیه بر روی فعالیت‌های سازمان نظام پزشکی به منظور احیا و احقاق حق سلامت عمومی به رشته تحریر درآمده است، بیانگر این نکته است که اساساً تخلفات پزشکی وقتی اتفاق می‌افتد که پزشک برخلاف قوانین و مقررات رفتار می‌کند، مانند سهل‌انگاری در انجام وظیفه یا افشای اسرار بیمار. اما جرائم پزشکی زمانی اتفاق می‌افتد که پزشک، در انجام وظایف حرفه‌ای خود، رفتاری را انجام می‌دهد که قانون‌گذار در قانون مجازات اسلامی آن را ممنوع و برای آن مجازات‌هایی تعیین کرده است.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/4/2 | پذیرش: 1399/7/16

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.