جلد 12 - ویژه‌ نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی                   جلد 12 - ویژه‌ نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی صفحات 106-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه حقوق جزا و جرم شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه حقوق جزاوجرم‌شناسی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران. (نویسنده مسؤول)
چکیده:  
زمینه و هدف: جرائم سایبری جزء جرائمی هستند که جدید و ناشی از تکنولوژی مدرن هستند. توجه به این دو نکته یعنی جدید بودن و ناشی از تکنولوژی مدرن بودن، در هرگونه آنالیز جنایی اثر فراوان دارد. رایانه ممکن است ابزار جرم باشد مانند قتل عمد یا کلاهبرداری، وسیله جرم مانند سرقت، و یا موضوع جرم مانند جرم سرقت رایانه‌ای (هک) و پخش ویروس باشد. با این حال اینترنت محیطی است که در حال حاضر بر بحث رایانه‌ها و استفاده از آنها غلبه کرده است. هدف از این تحقیق بررسی نقش ضابطان قضایی در پیشگیری وکنترل جرائم فضای سایبری در حقوق ایران و انگلستان است.
مواد و روش‌ها: این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافته‌ها: با توجه به اینکه فضای مجازی روز به روز گسترده‌تر می‌شود و در عین حال شیوه‌های ارتکاب جرم نیز با پیشرفت تکنولوژی، رنگ و بوی دیگری می‌گیرد. در رویارویی با وقوع جرم، سیستم قضایی در ایران، ارکان و نهادهای مختلف نظام عدالت کیفری امکانات خود را به کار می‌گیرد. در ابتدای مواجهه با جرم، دادسرا و دادستان هستند که به عنوان اولین نهاد قضایی، عامل تأثیرگذاری در کیفیت روند دادرسی هستند و در تحقق اهداف نظام عدالت کیفری نیز نقش مهمی دارند. در میزان اهمیت این نهاد همین بس که به صراحت می‌توان گفت موفقیت یا ناکامی سیاست‌های کیفری تا حد زیادی مرهون عملکرد نهاد دادسرا و دادستان است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت‌داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: در حقوق ایران کلیه نیروها از پلیس، دادستان، شورای حل اختلاف و در نهایت دادگاه دادسرا در کلیه فرآیند جرائم سایبری نقش دارند. در سیستم حقوقی انگلستان، دادستانی در مرحلـه تحقیـق و بازرسـی دخیل نیست؛ به‌طوری‌که رسیدگی بـه اکثـر جـرایم در سطح خرد و کـلان، وظیفه یگان پلیس منطقه‌ای است. در حالی که در سایر کشورهای اروپایی، برخلاف این روش معمول است. هدف از این تحقیق بررسی نقش ضابطان قضایی در پیشگیری و کنترل جرائم فضای سایبری در حقوق ایران و انگلستان است.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1397/10/26 | پذیرش: 1399/6/18

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.