دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 418-403 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران،
2- گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، پردیس فارابی، دانشگاه تهران، قم، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: در سال ­های اخیر با کمک مهندسی ژنتیک و اصلاح ساختار ژنتیکی بسیاری از گیاهان و جانوران، مواد غذایی تراریخته بسیار متنوعی در سطح جهانی تولید و مورد مصرف قرار گرفته­ اند. یکی از پرسش های اساسی که در ارتباط با این محصولات مطرح شده است، در این پژوهش با در نظر گرفتنِ اصل «سالم و مفید بودن» مواد غذایی مزبور، هدف اصلی بررسی مسئولیت دولت­ ها در ارتباط با محصولات تراریخته است.
مواد و روش‌ها: این تحقیق از نوع نظری بوده، ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی ‏است و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافته‌ها: با در نظر گرفتن رویه بین ­المللی که در گزارش ­های کمیته حقوق اقتصادی و اجتماعی منعکس شده است، حق بر دسترسی به غذای سالم و مفید، یکی از مصادیقِ حق بر سلامت محسوب می­شود. حق بر سلامت نیز به عنوان یکی از مصادیق حق حیات قلمداد می­ شود. از طرفی نیز حق حیات یک حق بنیادی در نظام حقوق بشر بین­ المللی است که زیرمجموعه حقوق بنیادین بشری قرار می­ گیرد.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: به نظر می­ رسد تعهدات دولت ­ها در زمینه محصولات تراریخته به واسطه ارتباط وثیق با «حق بر سلامت» و «حق حیات» دارای وصفِ «آمره» هستند. در نتیجه در فضای حقوق مسئولیت بین­ المللی این امکان وجود دارد که الگوی مسئولیت مشدد (یا همان مسئولیت برای نقض قواعد آمره) برای دولت­ ها در نظر گرفته شود.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/10/1 | پذیرش: 1400/3/3

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.