دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 723-707 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ommi A. Concept and Nature of Jurisprudence, Law of Blood and Blood Products. MLJ 2021; 15 (56) :707-723
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1345-fa.html
امّی احمد. مفهوم و ماهیت فقهی، حقوقی خون و فرآورده‌های خونی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 (56) :707-723

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1345-fa.html


دانشکده حقوق و علوم سیاسی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: از دیرباز که در دانش پزشکی، شناسایی بیماری‌ها و روش تشخیص و بهبود و چگونگی پیش‌گیری از آن ها را به انسان می‌آموزد شاید هیچ موضوعی مبهم‌تر از درک خون نبوده است. خون انسان به عنوان یک ماده حیاتی که نیازهای ضروری همه بافت‌ها و اعضای بدن‌ به‌ وسیله‌ آن ‌تأمین ‌می‌شود در مقایسه با سایر اعضاء بدن دارای ویژگی‌های خاص و متمایزی است و بدین جهت مورد توجه بشر و به طور خاص مورد نظر فقها، حقوق‌دانان و نظام‌های حقوقی داخلی و بین‌المللی قرار گرفته است.
مواد و روش‌ها: این تحقیق از نوع نظری بوده ‌و روش تحقیق به صورت اسنادی-کتابخانه­ ای و توصیفی-تحلیلی بوده است و نسبت به جنبه­ه ای حقوقی موضوع، تحلیلات لازم صورت گرفته است.
یافته‌ها: با شناخت ماهیت فقهی و حقوقی این مایع حیاتی و همچنین فرآورده‌های آن می‌توان شناخت احکام دیگری از آن در زمینه مبانی و ماهیت طب انتقال خون اعم از مالیت، امکان و نحوه واگذاری خون، ارائه خدمات انتقال خون و همچنین مسئولیت‌های ناشی از آن، بالتبع، ابعاد مختلف آن به خصوص بُعد اخلاقی واگذاری خون به جهت سودآوری و در نتیجه کالاانگاری آن و آثار طب انتقال خون که مورد مناقشات فقهی و حقوقی فراوان قرار گرفته تسهیل نمود.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: خون و فراورده‌های خونی، بدون ایجاد نقصان خاصی در بدن که البته صرف‌نظر از بیماری‎‌های نوظهور احتمالی برای دهنده خون مدنظر است جداپذیر از شخص و قابل ذخیره می‌باشد که از این حیث احکام حاکم بر مال منقول بر آن حاکم است. همچنین با عنایت به اینکه برای ترانسفوزیون خون و فرآورده‌های آن باید از وسایل مخصوص استفاده و آزمایشات خاصی صورت گیرد خون در زمره اموال قیمی قرار می‌گیرد؛ این امر مرتبط با نظم عمومی بوده و نمی‌توان در قراردادهای خصوصی همانند قراردادهای راجع به سایر اموال، ماهیت آن را مطابق اراده و تراضی طرفین، قرار داد و آن را مثلی قلمداد کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/12/3 | پذیرش: 1400/5/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb