دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 961-941 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Parvin M R, Malek Z, Minuchehr Z. Intellectual Property Protection in Bioinformatics Software: Comparative Study. MLJ 2021; 15 (56) :941-961
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1426-fa.html
پروین محمدرضا، ملک زهرا، مینوچهر زرین. حمایت از نرم افزارهای بیوانفورماتیک در قالب نظام حقوق مالکیت فکری: مطالعه تطبیقی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 (56) :941-961

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1426-fa.html


1- بخش بیوتکنولوژی میکروبی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2- دانشکده حقوق، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
3- بخش زیست فناوری سامانه ای، پژوهشکده زیست فناوری صنعتی و محیط زیست، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: نوآوری­ های بیوانفورماتیک عموما به منظور جمع ­آوری، ذخیره، پردازش یا تجزیه و تحلیل داده­ های زیستی به روش ­های پیاده ­سازی شده توسط رایانه حاصل می­ شوند. بـر این اساس می ­توان ادعا کرد نرم ­افزارها شالوده اصلی و بنیادین بیوانفورماتیک بوده و حمایت از نرم ­افزارهای بیوانفورماتیک نیز یکی از عوامل کلیدی رشد و توسعه این علم می ­باشد. با توجه به ویژگی­ های خاصی که توسعه و بکارگیری نرم ­افزارهای بیوانفورماتیک دارند، بررسی قوانین و نوع نظام­ های حمایتی که قابل اعمال بر این نرم ­افزارها نیز باشند موضوعی درخور توجه است.
مواد و روش‌ها: ایـن تـحقیق از نـوع نظری و بـه روش تـحلیلی - تطبیقی می‌باشـد. جمع ­آوری و فیش­برداری اطلاعات نیز با استفاده از روش کتابخانه‌ای و مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت پذیرفته است.
یافته‌ها: یافته‌ها حاکی از این است بجز چند کشور پیشرفته صنعتی، رویه قضایی خاصی در مورد دعاوی پیچیده مربوط به نرم ­افزارهای­ بیوانفورماتیک وجود ندارد. قوانین ذی­ربط قابل اعمال در کشورهای منتخب نیز عمدتاً محدود به نظام ­های سنتی حقوق مالکیت فکری است و هیچ قانون سوئی ژنریس (خاص) متوجه حمایت از نرم­ افزارهای بیوانفورماتیک نمی باشد.
ملاحظات اخلاقی: در تمامی مراحل نگارش مقاله حاضر، اصول اخلاقی پژوهش، به ویژه اصالت متن، صداقت، رازداری و امانت‌داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: با توجه به رویه و منافع متفاوت کشورهای منتخب مورد بررسی، شاهد شباهت ­ها و تناقضات زیادی در آن حوزه­ های قضایی پیرامون حمایت از نرم­ افزارهای بیوانفورماتیک می ­باشیم. بر این اساس، در سطح بین ­المللی نیاز به هماهنگ­ سازی مقررات مربوطه کاملاً احساس می­ شود. با این اوصاف به نظر می­ رسد با توجه به تجربیات جهانی، صرف­نظر از وجـود نظام حمایتی خاص و یا انطباق­ پذیری نرم ­افزارهای بیوانفورماتیک با نظام ­های سنتی مالکیت فکری، شایسته است الزامات فنی، تجاری و حقوقی مورد نیاز جهت حمایت از این نرم ­افزارها با دقت و جزئیات بیشتری مورد بازبینی قرار گرفته تا ابهامات و خلاءهای قانونی متوجه نرم ­افزارهای بیوانفورماتیک شناسایی و برطرف شده و به تبع آن، بستر حقوقی مقتضی و جامعی در این عرصه فراهم شود.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/4/24 | پذیرش: 1400/8/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb