Kiyani S, Sadeghi M H, Ebrahimi S, Froughi F. The Necessity of Criminal Interference in Dealing with Organ Transplant Tourism; Probing on the Arguments of Both Advocators and Opposers. MLJ 2022; 16 (57) :765-780
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1508-fa.html
کیانی سارا، صادقی محمدهادی، ابراهیمی شهرام، فروغی فضلاله. ضرورت مداخله کیفری در مواجهه با گردشگری پیوند؛ کاوشی در ادله موافقان و مخالفان. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 (57) :765-780
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1508-fa.html
1- گروه حقوق کیفری و جرمشناسی، دانشکده حقوق، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران،
2- گروه حقوق کیفری و جرمشناسی، دانشکده حقوق، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده:
زمینه و هدف: گردشگری پیوند عضو، سفر یکی از اهداکننده و گیرنده عضو و یا هر دوی آنها به خارج از مرزهای ملی به قصد پیوند اعضا، بافت یا سلول است که طی آن پیوند عضو در فرایند پرداخت مالی، ما به ازای عضو، توسط دریافتکننده یا واسطه انجام میشود. ضرورت مداخله کیفری در این پدیده با نگاهی پیامدمحور، مورد توجه نویسندگان در دو دسته موافقان و مخالفان قرار گرفته است. پژوهش حاضر درصدد پاسخ به پرسشهایی اساسی در راستای چیستی گردشگری پیوند اعضا با نگاهی اجمالی بر موقعیت این پدیده در کشورهای مبدأ و مقصد و بررسی استدلالهای موافقان و مخالفان نسبت به ضرورت مداخله کیفری در مواجهه با این پدیده میباشد و هدف از این پژوهش نگاهی تحلیلی و دقیق در راستای ضرورت شرح و تدوین موضع آتی قانونگذار در مواجهه با این پدیده و مدیریت آثار و تبعات آن است.
روش: این مقاله به شیوه توصیفی ـ تحلیلی با بهرهگیری از منابع کتابخانهای به رشته تحریر درآمده است.
ملاحظات اخلاقی: این پژوهش با رعایت اصول اخلاقی و امانتداری انجام پذیرفته است.
یافتهها: رویکرد ضرورت مداخله کیفری با اصرار بر پیامدهایی چون کالاانگاری، نقض عدالت اندامی، بردگی ناقص و نقض حقوق بشر، تقویت جرائم سازمانیافته و گسترش جرم علیه محرومان و افزایش فقر، تضعیف امنیت و سرمایه انسانی و عدم امکان خودکفایی در تأمین عضو و رویکرد حامی عدم مداخله کیفری در این پدیده با تأکید بر وجه پزشکی این پدیده در رفع مشکل بیماران و طرح بازار ضابطهمند مبادله عضو و توسعه گردشگری مورد تحلیل قرار گرفتهاند.
نتیجهگیری: با توجه به شیوع و اثرات قابل توجه این پدیده در کشورهای مقصد و مبدأ، خلأ و ایرادات قانونی در حوزه پیوند اعضا، تأکید بر ضرورت مداخله کیفری در مواجهه با این پدیده با سه توجیه حمایت از بیماران نیازمند عضو و اقشار آسیبپذیر به عنوان اهداکنندگان عضو، اعتبار و حیثیت نظام سلامت کشور و توسعه صنعت گردشگری پزشکی، پیشگیری از اشکال نوین استثمار و بردگی ناقص و تضعیف سرمایه انسانی و مقابله با تقویت سازمانیافتگی در جرائم پزشکی و فساد نظام سلامت و واسطهگری خرید و فروش غیر قانونی عضو ضمن تفکیک حالتهای قانونی و غیر قانونی نتیجه اصلی پژوهش حاضر است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/12/10 | پذیرش: 1401/4/1