1- گروه حقوق، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران
2- گروه حقوق خصوصی، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران،
چکیده:
زمینه و هدف: اهدای جنین اصطلاحاً عبارتست از انتقال جنین حاصل از تلقیح خارج از رحم نطفه زوجین ثالث به رحم زن متقاضی که به دلایلی توانایی تولید مثل را ندارد. در قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور صرفاً در خصوص وظیفه نگهداری، نفقه و احترام متقابل سخن گفته شده است، اما موضوع مهمی چون رابطه محرمیتی که در اثر این اهدا به وجود میآید مسکوت مانده است که همین امر میتواند باعث بروز مشکلاتی در آینده گردد. هدف از این پژوهش وضعیت حقوقی محرمیت ناشی از اهدای جنین میباشد.
روش: روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی با بهرهگیری از منابع کتابخانهای میباشد.
ملاحظات اخلاقی: در پژوهش پیش رو با حفظ اصالت محتوا و با رعایت اصل انصاف و امانتداری انجام پذیرفته است.
یافتهها: در این مقاله مشاهده میگردد که مطابق نظریات پزشکی منشأ پیدایش جنین تخمک و اسپرم میباشد. بنابراین در انتساب جنین اهدایی به زوجین اهداکننده تردیدی وجود ندارد، اما آنچه محل سؤال و مناقشه میباشد، رابطهای است که جنین اهدایی با زوجین اهداگیرنده یا به عبارت دیگر پدر و مادر شناسنامهای خود پیدا میکند.
نتیجهگیری: در بین نظریات مختلف فقهی و پزشکی این نظریه که اساساً طفل منتسب به زوجین اهداکننده است، اما در خصوص زوجین اهداگیرنده، نسبت به زن صاحب رحم در حکم طفل رضاعی و نسبت به شوهر زن صاحب رحم در حکم ربیبه او میباشد، قابل قبولترین نظریه است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1401/3/25 | پذیرش: 1401/6/13