Afshari M, Pourmahabadian E. Explaining the Consequences of Violating Urban Planning Regulations in Achieving A Healthy Habitat From the Perspective of Citizenship Rights. MLJ 2022; 16 :718-730
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1578-fa.html
1- گروه حقوق، واحد دماوند، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.،
2- گروه معماری و شهرسازی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده:
زمینه و هدف: حقوق شهروندی، در جهانی که فرایند شهریشدن شتابان است، پراهمیت و تأثیرگذار است. شهرداران با بهرهمندی از دادههای این شاخه نوین حقوقی به روند نظمبخشی بهتر به شهرها، افزایش کیفیت زندگی شهرنشینان و احساس علاقه آنان به محیط سرعت خواهند بخشید. حقوق شهرنشینی از قید تابعیت رها است و صرفنظر از نوع رابطه حقوق سیاسی و فرهنگی که اشخاص را به دولت خاصی وابسته میکند، شامل تمام ساکنان شهر اعم از تابعان یک کشور و مهاجران میشود. رفتار انسان با طبیعت دوگانه بوده است. در طی چهار قرن گذشته بخش اعظمی از جنگلها برای ایجاد سرپناه تخریب یا به زمینهای کشاورزی تبدیل شدهاند. شهرها به حریم دریاها و رودخانهها، تجاوز و توازن محیط زیست را بر هم زدهاند. انسان، از این نگاه، با زمین مهربان نبوده است. در مقابل، سازمانهای دوستدار محیط زیست کوششهای گستردهای برای حفظ آسمان آبی و شهر سبز صورت دادهاند. شهروند اکولوژیست نیازمند آگاهی از تصمیماتی است که به نام عمران و توسعه ملی و محلی گرفته میشود و به طور معناداری بر محیط زیست اثر میگذارند.
روش: در این پژوهش، از روش علمی توصیفی ـ تحلیلی استفاده شده است. به طوری که با مطالعه سوابق پژوهشهای مرتبط با موضوع، نظرات و قوانین موجود استخراج شدند و به صورت توصیفی ارائه شدند. در ادامه، دادههای جمعآوریشده با استفاده از استدلالهای عقلانی و استنباطی، تحلیل شدند.
ملاحظات اخلاقی: در پژوهش حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بیطرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یافتهها: خلق فضای شهری بنا بر سلیقه شهرنشینان و افزایش مشارکت آنان بر مبنای نظریه مردمسالاری محلی سبب بهبود کیفیت زندگی شهری و رضایتمندی عمومی میشود. مؤلفههای اجتماعی سلامت شامل محیط زیست شهری، حمل و نقل، عدالت شهری، شادی اجتماعی، ایمنی شهری، بهبود معیشت افراد ضعیف و شکوفایی اجتماعی است. شاخص محیط زیست شهری به عنوان حقوق اصلی شهروندی مورد تأکید است و در بسیاری از مدلهای سلامت اجتماعی داخلی و بینالمللی مورد توجه است.
نتیجهگیری: نشانگرهای سلامت جسمی، سلامت روان، همبستگی اجتماعی، اقتصاد و آموزش دارای کمترین تأثیر در سلامت اجتماعی از منظر مدیریت شهری هستند. علاوه بر این، باید گفت: ترویج نظریه ایجاد شهروند اکولوژیست، تقویت جایگاه قانونی سازمانهای مردمنهاد، کوشش برای برقراری حکومت قانون و تعقیب مدیران متخلف، زمینه شکلگیری شهرهای سبز و سازگار با الزامات زیستمحیطی را فراهم خواهد ساخت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1401/9/19 | پذیرش: 1402/7/30