جلد 16 - ویژه‌نامه تحولات حقوقی                   جلد 16 - ویژه‌نامه تحولات حقوقی صفحات 290-277 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Valizadeh H, Ebrahimian N, Mofidian S. Developments and Formative Policies of the Foundations of Civil Responsibility in Environmental Damages in Iran and the European Union. MLJ 2022; 16 :277-290
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1621-fa.html
ولی‌زاده حسین، ابراهیمیان نجات‌اله، مفیدیان شراره. تحولات و سیاست‌های شکلیِ مبانی مسئولیت مدنی در خسارات زیست‌محیطی در ایران و اتحادیه اروپا. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 () :277-290

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1621-fa.html


1- گروه حقوق خصوصی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.،
2- گروه حقوق خصوصی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده:  
زمینه و هدف: به سبب اهمیت خسارات زیست‌محیطی و آثار و تبعات بسیار مخربی که این خسارات به زندگی روزمره انسان‌ها وارد می‌سازند، بسیاری از نظام‌های حقوقی به این امر گرایش یافته‌اند که به جای شناسایی معیار تقصیر برای تحقق مسئولیت مدنی ناشی از رفتارهای خسارت‌بار زیست‌محیطی که طبعاً تکلیف اثبات ارتکاب رفتار زیانبار را بر عهده مقام قضایی استوار می‌سازد و می‌تواند مشقات بسیاری را در این زمینه برای مراجع قضایی ایجاد می‌کند.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی است و بر مبنای جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و با مراجعه به اسناد،کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی‌طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یافته‌ها: بررسی‌ها نشان داد تحولات شکلی را می‌توان «محض‌انگاری و مطلق‌انگاری» مسئولیت مدنی ناشی از خسارات زیست‌محیطی و «تحول در نظام اثبات و ادله اثبات دعاوی راجع به مسئولیت مدنی ناشی از خسارات زیست‌محیطی» محسوب کرد. در واقع باید گفت شناسایی مسئولیت مدنی محض که در حقیقت، بازگشتی به معیار خطر می‌تواند محسوب شود، تکلیف اثبات ارتکاب رفتار زیانبار و ورود ضرر را از عهده مقام قضایی برداشته و این بار، ورود ضرر و ارتکاب رفتار خسارت‌بار فرض می‌شود و این، خوانده یا متهم به ارتکاب این رفتار است که باید اثبات کند چنین رفتاری را اساساً یا مرتکب نشده و یا به قصد اضرار مرتکب نشده است.
نتیجه‌گیری: نتیجه مهم حاصل از این تحقیق این است که زمینه تحولات مبانی مسئولیت مدنی ناشی از خسارات زیست‌محیطی، اتحادیه اروپا تحولات مهمی را تجربه و وارد قوانین و مقررات و دستورالعمل‌های اجرایی خود در رابطه با حفاظت و صیانت از محیط زیست کرده، لیکن حقوق ایران، فاصله بسیاری با این تحولات دارد.

 
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1401/12/20 | پذیرش: 1402/4/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb