Karimimanesh Z, Esmaili A A, Gholamalizadeh M. Civil liability of Legal Entities Involved in Forestry Projects with a Look at Sustainable Development in International Documents. MLJ 2022; 16 :315-331
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1635-fa.html
کریمیمنش زینب، اسمعیلی علیاکبر، غلامعلیزاده محمد. مسئولیت مدنی اشخاص حقوقی ذیمدخل در طرحهای جنگلداری با نگاهی بر توسعه پایدار در اسناد بینالمللی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16
() :315-331
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1635-fa.html
1- گروه حقوق، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران،
2- گروه حقوق، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
چکیده:
زمینه و هدف: کشورها به منظور حفاظت و بهرهبرداری از منابع طبیعی خود اقدام به وضع قوانین و مقررات در سطح ملی مینمایند در حقوق ایران از سال 1338 جهت حفاظت و حمایت از جنگلها به سازمان جنگلها و مراتع که متولی حفاظت و حراست از این ثروتهای ارزشمند است مأموریت برای تهیه و تدوین طرحهای جنگلداری در راستای قانون و اجرای آن داده شده است. از این حیث در راستای اعمال مقررات راجع به طرحها با عنایت به اینکه از سال 1396 طرح جایگزین جنگل به منظور حفاظت و حراست از جنگلها و عدم بهرهبرداری بیرویه اعمال گردید، ممکن است در اثر اقدامات اشخاص حقوقی که ذیمدخل در طرحها هستند، خساراتی به منابع طبیعی وارد گردد.
روش: پژوهش حاضر با روش توصیفی ـ تحلیلی انجام شده است.
ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بیطرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یافتهها: در نظام حقوقی ایران در قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها به بیان و مسائل قانونی آن پرداخته است. در این میان مقررات توسعه پایدار توانسته موجب تحول در حفاظت از جنگلها گردد. در خصوص حفاظت از جنگلها اسناد بینالمللی متعددی وجود دارد، از جمله این اسناد کنوانسیون بازل است که برای مقابله با با ضایعات خطرناک و سمی است. با توجه به اینکه شرکتهای تجاری، از جمله اشخاص حقوقی هستند که ممکن است فعالیت آنها مرتبط با جنگل باشد، لذا مسئولیت آنها از بعد اجتماعی و مدنی دارای اهمیت میباشد. بر این اساس مسئولیت اجتماعی شرکتها شامل پاسخگویی مدیران شرکت، شفافیت اطلاعات شرکتها و تعهد در حفاظت از محیط زیست در قراردادها میباشد. همچنین در خصوص مسئولیت مدنی مسؤلیت زیستمحیطی خواه مبتنی بر نظام مسئولیت در حقوق عمومی باشد، خواه از قواعد مسئولیت در حقوق خصوصی تبعیت کند، بدون وجود رابطه سببیت بین فعالیتهای حرفهای و وقوع خسارت محقق نمیشود. حفاظت از جنگلها در اسناد بینالمللی محیط زیستی همواره مورد توجه بوده است. مهمترین اسناد در این زمینه اسناد توسعه پایدار است که امروزه میتوان به سند 2030 در این زمینه اشاره نمود.
نتیجهگیری: یکی از ابتداییترین و اساسیترین حقوق اولیه هر انسانی برخورداری از محیط زیست سالم و هوای پاک میباشد. در این میان موضوع جنگل به عنوان بخش مهمی از محیط زیست دارای اهمیت میباشد. در نظام حقوقی ایران در قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع مصوب ۱۳۴۶ مجلس شورای ملی با آخرین اصلاحات تا تاریخ 1396 به بیان ماهیت جنگل پرداخته و مسائل قانونی آن را بیان داشته است. این مقررات توانسته تا حدودی محدوده جنگل را تعریف نماید و آن را از سایر موارد مشابه جدا سازد. در این میان مقررات توسعه پایدار توانسته موجب تحول در حفاظت از جنگلها گردد. مبنای هنجاری حق توسعه عمدتاً بر قطعنامههای سازمان ملل به ویژه اعلامیه حق بر توسعه استوار است. حق بر توسعه در زمره حقوق بشر نسل سوم قرار دارد و در واﻗﻊ ﺣﻘﻮق بشر ﻧﺴﻞ ﺳﻮم ﺑﺮ ﭘﺎیﻪ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﯽ ﻫﺮﭼﻪ ﺑﯿﺸﺘﺮ اﻧﺴﺎنﻫﺎ و دوﻟﺖﻫﺎ ﻗﺮار دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1402/1/23 | پذیرش: 1402/4/6