جستجو در مقالات منتشر شده


۱۰ نتیجه برای مشروعیت

فاطمه طاهرخانی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده

پیشرفت بشر در عرصه علم و فن‌آوری و گره‌ خوردن این پیشرفت‌ها با آینده و سرنوشت وی، توجه و نگاه ویژه حقوقدانان را به این پیشرفت‌ها ضروری می‌سازد. فن‌آوری انتخاب جنسیت جنین یکی از این موارد است که در حوزه مسائل مربوط به حقوق پزشکی قرار می‌گیرد. مقاله در ابتدا با تشریح پزشکی مسأله به بیان ماهیت آن پرداخته است و در ادامه با بیان دیدگاه‌های حقوقی موافق و مخالف و استدلال‌های هر یک و سپس نقد آن‌ها، سعی در تجزیه و تحلیل حقوقی فن‌آوری برنامه‌ریزی برای تعیین جنسیت دارد.

پژوهش در صدد یافتن پاسخی به این پرسش است که آیا فن‌آوری انتخاب جنسیت جنین پدیده‌ای غیر انسانی و تبعیض‌آمیز است؟ آثار جواز و عدم جواز این فن‌آوری در جامعه چیست؟ و برآیند مقاله این است که با توجه به ترجیح داشتن جنین پسر در تمام دنیا و بر هم خوردن تعادل جمعیتی و به تبع آن مشکلات اجتماعی محتمل، در هر جامعه‌ای باید نگاه ویژه‌ای به این مسأله معطوف و سیاست‌های کنترل و کاهش استفاده از این فن‌آوری توسط قانون‌گذاران دنبال شود.


ایوب شکر امرجی، محمود عباسی،
دوره ۲، شماره ۶ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده

تمایل به زیبایی یک خواسته درونی و فطری بشر است که همواره در طلب آن می‌باشد. به گواهی تاریخ، جراحی زیبایی در اسکندریه و روم قدیم وجود داشته و از سابقه عمل جراحی پلاستیک و زیبایی در ایران نیز بیش از ۵ دهه می‌گذرد.

پیشرفت‌ها و تحولاتی که در مفهوم «بیماری» به وجود آمده، روانپزشکان و صاحب‌نظران حقوقی را بر آن داشت که اختلال روانی ناشی از نقص ظاهری افراد را نوعی بیماری قلمداد کنند و اعمال جراحی زیبایی که به منظور حفظ تعادل روحی و بهبود روانی فرد انجام می‌گیرد نیز درمان آن تلقی نمایند.

تردیدهای اساسی که در مشروعیت اعمال جراحی زیبایی وجود داشت نتیجتاً با توجه به قصد معالجه و درمان در این گونه ‌ها و نظریات فقهای معاصر در جواز اعمال جراحی که به قصد زیباسازی انجام می‌گیرد برطرف گردید و اعمال جراحی زیبایی مشروع قلمداد شد. همچنین برای جرم نبودن این اعمال وفق بند ۲ ماده ۵۹ قانون مجازات اسلامی، شرایط ماده مذکور نیز می‌بایست جهت رفع مسؤولیت جراح زیبایی رعایت گردد.


داود نوجوان،
دوره ۳، شماره ۹ - ( ۶-۱۳۸۸ )
چکیده

«تغییر جنسیت» یکی از موضوعات مهمی است که موجب پیدایش مسایل جدید فقهی و حقوقی شده است. از جمله این مسایل جواز و عدم جواز این عمل و آثار فقهی و حقوقی مرتبط با این پدیده است. در این مقاله دو مسأله فوق مورد بررسی قرار گرفته و روشن شده است که اگر این عمل بر روی شخصی که دارای اختلالات فیزیکی در دستگاه تناسلی خود می باشد (خنثای فیزیکی یا بدنی) انجام گیرد، مشروع و جایز می‌باشد. ولی اگر بر روی کسی که هیچ گونه مشکل جنسیِ جسمی یا روانی نداشته باشد، انجام گیرد، از نظر شرعی و قانونی جایز نمی‌باشد. در مورد «خنثای روانی» (کسی که هیچگونه نقصی در دستگاه تناسلی خود ندارد اما به دلایل روانی خواستار تغییر جنسیت است) سه نظریه بیان گردیده است: ۱- مشروعیت مطلق ۲- ممنوعیت مطلق ۳- مشروعیت مشروط؛ که نظریه اخیر طرفداران بیشتری دارد. بر طبق نظرات فقهای عظام، فرد پس از تغییر جنسیت در اموری چون ارث، قصاص، حدود، دیات، شهادت و مهریه تابع جنسیت واقعی خود خواهد بود ولی از حیث احکام و تکالیف شرعی جنسیت ظاهری او معیار تلقی می‌گردد. در حقوق موضوعه ایران کسی که مطابق استانداردهای پزشکی تغییر جنسیت داده است می‌تواند از دادگاه‌های ذیصلاح تقاضای اصلاح شناسنامه خود را نماید.


علی‌اکبر ایزدی‌فرد، احمدعلی محسن‌زاده،
دوره ۸، شماره ۰ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

با بررسی مجموع مباحث مطروحه در خصوص مالکیت فکری از منظر فقه و حقوق اسلام، متوجه یک حقیقت غیر قابل انکار خواهیم شد و آن این‌که ورود بحث مالکیت فکری اساساً در حوزه مالکیت ادبی ـ هنری می‌باشد و شاید بتوان گفت طرح موضوع مالکیت فکری در فقه از اثر نوشته و مکتوب آغاز شد، اما این‌که انتقال این حقوق چگونه خواهد بود، همواره اذهان حقوقدانان و مرتبطین این عرصه را به خود معطوف داشته است. بنابراین در این مقاله به تجزیه و تحلیل انتقال حقوق مالکیت فکری در حوزه مالکیت ادبی ـ هنری از منظر فقه شیعه و حقوق ایران پرداخته خواهد شد.


محمود عباسی، محبوبه طالبی رستمی،
دوره ۹، شماره ۳۴ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

جراحی زیبایی به عنوان یکی از اقسام جراحی پلاستیک در پی گسترش دانش جراحی ترمیمی که در ابتدا اغلب به جهت ترمیم اعضای آسیب‌دیده و یا نامتعارف بکار می‌رفت، و به دنبال تغییر در سبک زندگی و ارزش‌های اجتماعی، مورد توجه بسیاری از جوامع قرار گرفت.

در این میان، پیچیدگی‌های تبیین مسؤولیت پزشک در جراحی زیبایی به علت تفکر غیر درمانی و غیر ضروری‌بودن، دوچندان شده است، تا جایی که نظرات مختلفی در مورد چگونگی مسؤولیت کیفری پزشک در این جراحی‌ها ارائه گردیده است؛ در این رابطه باید اذعان داشت که ریشه اغلب جنایات و خسارات ناشی از جراحی زیبایی عدم رعایت شرایط معافیت از مسؤولیت کیفری در قانون مجازات اسلامی است.

بر این اساس، جراح زیبایی وفق بند ج ماده ۱۵۸ و ماده ۴۹۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و نیز ماده ۶۱۶ (تعزیرات) مصوب ۱۳۷۵، برای معافیت از مسؤولیت، باید ابتدا ضرورت انجام جراحی را با توجه به خطراتی که در آن وجود دارد احراز نماید، سپس به اخذ رضایت آگاهانه و آزادانه از بیمار بپردازد و خود از تخصص کامل در گرایش مربوطه برخوردار بوده و با توجه به غیر ضروری‌بودن جراحی زیبایی و عدم تصور هیچ‌گونه فوریت در آن، از امکانات و ابزار حداکثری در انجام این اعمال، استفاده شود.

همچنین کارکرد برائت در جراحی زیبایی نمی‌تواند جابجایی بار اثبات باشد و در صورت جنایت کافی است که سببیت جراح در حادثه مشخص گردد و در این فرض جراح زیبایی است که باید از عهده اثبات تمامی تکالیف خود اعم از رعایت تناسب میان سود و خطر در جراحی و اطلاع‌رسانی و رعایت حداکثری موازین فنی و علمی و نظامات دولتی برآید.


نازیلا تقوی، رضا عمانی سامانی، سیدمحمد اسدی‌نژاد،
دوره ۱۰، شماره ۳۸ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

قرارداد انجماد جنین و گامت، قراردادی است که بین متقاضیان انجماد جنین و گامت از یک سو و مراکز ارائه‌دهنده خدمت انجماد از سوی دیگر جهت انجماد جنین و گامت‌ متقاضیان و نگهداری از آنها منعقد می‌گردد. این مقاله درصدد بررسی شرایط صحت، تعهدات طرفین، ضمانت اجرای نقض آن‌ها و صور انحلال قرارداد انجماد جنین و گامت می‌باشد. روش تحقیق در قسمتی از نوشتار مروری و در قسمتی تحلیلی توصیفی بوده است. با توجه به مقاله حاضر، رعایت شرایط اساسی صحت معاملات به ویژه درباره مورد معامله و مشروعیت جهت قرارداد مزبور، مسائل جدیدی را ایجاد می‌کند. به علاوه این قرارداد به دلیل نامعین و جدیدبودن، مسائل تازه‌ای را در باب تعهدات طرفین، ضمانت اجرای آن‌ها و صور انحلال قرارداد انجماد به وجود می‌آورد. قرارداد انجماد، قرادادی معتبر می‌باشد. مراکز انجماد ملزم به دادن اطلاعات پزشکی، انتقال جنین در زمان تقاضا، نگهداری از جنین و گامت‌های منجمد هستند. متقاضیان نیز متعهد به تعیین تکلیف جنین و گامت منجمد در زمان پایان قرارداد و پرداخت اجرت قراداد می‌باشند. طرفین در صورت نقض تعهدات خویش مسؤول شناخته می‌شوند. این قرارداد ممکن است به صورت قهری و ارادی که هر یک دارای صور مختلف می‌باشند، منحل گردد.


حسن فکور، عباس شیخ الاسلامی‌، محمود عباسی،
دوره ۱۵، شماره ۵۶ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده

زمینه و هدف: سیاست تقنینی کشور ما هنوز در خصوص مشروعیت اعمال جراحی زیبایی متعارف و تبیین و تنسیق قوانین در این گستره که تا کنون برای رفع بدشکلی و یا زیباتر شدن شکل ظاهری بدن انجام می‌گردیده است، مبادرت به اتخاذ تصمیم صحیح ننموده که با چالشی به نام جراحی‌های زیبایی نامتعارف همچون تغییردر رنگ چشم، شکل چشم و گوش، لب و بینی مواجه شده که بر خلاء تقنینی و سیاست اجرایی در این زمینه بیش از پیش افزوده است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی مسئولیت کیفری پزشکان جراح و متقاضیان جراحی‌های نوظهور زیبایی و تبیین خلاءهای موجود در این زمینه می­ باشد.
مواد و روش‌ها: این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی تهیه شده و جمع­ آوری اطلاعات آن نیز با ابزار اسنادی و کتابخانه­ ای صورت گرفته است.
یافته‌ها: یافته­ ها حکایت از آن دارد که پذیرش مخاطرات، عوارض مهلک و نتایج غیرعقلانی این نوع از جراحی‌ها موازنه ضرورت را به طور کلی برهم زده است به گونه ­ای که با ابزار فقهی، حقوقی و اخلاقی دیگر نمی‌توان وجه مشروعیت برای این گونه اعمال قایل شد.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: با توجه به عدم وجود قوانین مدون در این راستا از لابه­ لای قوانین کیفری و انتظامی حاضر با تفسیرهای مختلف می‌توان برای پزشکان جراح که مبادرت به این­گونه اعمال می‌نمایند بر خلاف متقاضیان آن مسئولیت کیفری قائل گردید و تعیین کیفر نمود. اما این موضوع مهم که با جسم و جان افراد در ارتباط است و فرهنگ جامعه را رو به انحطاط می ­برد می‌بایست به قید فوریت توسط مقنن مورد بررسی قرار گرفته و خلاء تقنینی موجود مرتفع گردد و قانون‌گذار به صراحت این­گونه از اعمال جراحی زیبایی را جرم­انگاری نموده و با تنوع منطقی کیفرها با مرتکبان آن برخورد نماید.

محسن سعادت‌جو، سیدمرتضی قاسم‌‌زاده زاویه، جواد نیک‌نژاد،
دوره ۱۶، شماره ۵۷ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: فرآیند شبیه‌سازی سلول‌های بنیادی یکی از مسائل مهمی می‌باشد که در سال‌های اخیر در حوزه مهندسی ژنتیک مورد توجه ویژه قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی مشروعیت فرآیند مزبور در پرتو نظرات فقهای امامیه و اهل سنت می‌باشد.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده، ‌روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی می‌باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته‌ها: یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد، با در نظرگرفتن آثار مختلفی که فرآیند شبیه‌سازی در جامعه ایجاد می‌کند، لازم است که حکم به جواز فرآیند مزبور چه از منظر درمانی و چه از منظر تولید مثلی صادر شود.
نتیجه‌گیری: انواع فرآیند همسان‌سازی‌ها اعم از تحقیقی (پژوهشی) درمانی و تکثیری، اساساً خلقت تلقی نمی‌گردد و نوعی صنعت آزمایشگاهی محسوب می‌گردد و برخلاف ادعاهای برخی دین‌گرایان و دیدگاه فقهای اهل سنت و دانشمندان اخلاق‌گرا، هیچ دخالتی مستقیم یا غیر مستقیم در مشیت آمرانه واجب‌الوجود تلقی نمی‌گردد، زیرا خلق و خلقت منحصر است به هستی‌ بخشیدن به عدم که مختص ذات احدیت است.

الهام رضائی، محمد نوذری فردوسیه، علیرضا رستمی قفس‌آبادی،
دوره ۱۷، شماره ۵۸ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف: مسأله درمانگری به غیر حلال، از جمله مباحث مهم پزشکی در جوامع اسلامی است که لازم است از لحاظ فقهی مورد بررسی قرار گیرد. ممنوعیت استفاده از محرمات و رعایت ضوابط شرعی گاهی بیمار را با عسر ومشقت در درمان مواجه می‌سازد. بر این اساس این سؤال مطرح می‌گردد که چگونه با استناد به قاعده «المشقّه تجلب التیسیر» می‌توان مشروعیت درمانگری به غیر حلال را توجیه نموده و در چه صورتی زمینه‌ساز جواز درمانگری می‌گردد؟ ضمن نقد و بررسی ادله مخالفین درمانگری به غیر حلال، مشروعیت درمانگری در دو مرحله مشقت بیمار در دسترسی و استعمال حلال مورد بررسی قرار گرفت. وجود موانعی مانند تحریم‌ها، احتکار دارو و عرضه آن به قیمت گزاف، عدم پزشک همجنس و یا هزینه‌های گزاف ویزیت پزشک همجنس موجب مشقت بیمار در درمانگری به حلال می‌گردد. همچنین گاهی ممکن است نوع درمانگری به حلال به دلایلی بیمار را با عسر و مشقت در درمان مواجه کند. در این مقاله ضمن پذیرش اصل اولیه درمانگری به حلال و ممنوعیت حرام درمانی برای بیمارانی که حلال به راحتی در دسترس آنان وجود دارد، با استناد به آیات، روایات و ادله عقلی به بررسی عوامل موجد مشقت بیمار و راهکارهای برون‌رفت از ضررهای ناشی از آن پرداخته شده است.
روش: روش اندیشه‌ورزی این پژوهش، توصیفی ـ تحلیلی و روش گردآوری داده‌ها کتابخانه‌ای و با استفاده از کتب فقهی شیعه و اهل سنت انجام گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمامی مراحل نگارش، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته‌ها: ترس از استعمال، عدم وجود مباح و تعذر در دسترسی به مباحات، از جمله مصادیق عسر و حرج در درمان به شمار می‌آید.
نتیجه‌گیری: ترس از مرگ، نقص عضو، تشدید و سرایت بیماری، از جمله ضررهایی است که رفع این‌گونه ضررها، موجب جایگزین‌شدن راهکارهایی در درمان می‌گردد که علیرغم حرمت اولیه، با استناد به قاعده «المشقّه تجلب التیسیر» حرمت آن نفی می‌گردد.

شقایق عامریان، امیرحمزه سالارزائی، زهرا حیدری،
دوره ۱۷، شماره ۵۸ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف: گرایش به زیبایی یکی از خواسته‌های درونی بشر است، به همین منظور جراحی اصلاحی علاوه بر ترمیم نقص ظاهری، به هدف حفظ تعادل روحی ـ روانی فرد صورت می‌گیرد، اما چالش اساسی آن است که بانوی باردار (اعم از مادر حقیقی و مادر قراردادی) با تمسک بر حق سلطنت نسبت به اعضای خویش، به علت صدمات ناشی از سوانح گوناگون در دوران بارداری، قصد دارد جراحی زیبایی را نیز به طور ترکیبی و همزمان، در کنار جراحی درمانی انجام دهد. این موضوع با بررسی این گزاره که هرگونه رفتار مثبت یا منفی مادر بر سلامت جنین تأثیرگذار است، در نتیجه مانع از احقاق حق جنین بر سلامت می‌شود، ناسازگار است. هدف از طرح بحث این می‌باشد که بیان داریم در تزاحم حق زیبایی مادر باردار و حق تندرستی جنین ترجیح با کدام است.
روش: پژوهش حاضر با روش توصیفی ـ تحلیلی و بهره‌گیری از مطالعات کتابخانه‌ای، راه حل برون‌رفت از تزاحم حقوق را مورد سنجش قرار می‌گیرد.
ملاحظات اخلاقی: این پژوهش با رعایت اصول اخلاقی و امانتداری انجام پذیرفته است.
یافته‌ها: در رفع تزاحم حقوق مادر و جنین، با عنایت به وزن سنگین حق جنین، ترجیح ضرر اقل بر ضرر اکثر، اخذ اهم و ترک مهم و مصلحت‌انگاری احکام، حق تندرستی جنین در اولویت است. با اتکا بر داده‌های پزشکی نیز، اعمال زیبایی مستلزم استفاده از داروهای بیهوش‌کننده تزریقی به علت تأثیرات منفی بر جنین، اسکلروتراپی به علت عبور از جفت، فیلر و اپیلاسیون به دلیل عدم وجود شواهد بی‌خطربودن در بیماران باردار، مجاز شمرده نمی‌شوند. استفاده از داروهای بی‌حس‌کننده موضعی و لایه‌برداری‌ها، در مقایسه با موارد فوق نسبتاً ایمن بوده، با این حال در دوران بارداری باید جانب احتیاط در نظر گرفته شود.
نتیجه‌گیری: ملاحظه پاسداشت سلامت جنین نسبت به اعاده تقارن به هم خورده بانوان باردار، بالتبع جراحی ترمیمی ـ زیبایی در دوران بارداری از سوی آنان، در اولویت قرار دارد.

 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb