TY - JOUR T1 - Responsibility of States for damage caused by the use of genetically modified food TT - مسئولیت دولت ها در قبال خسارات وارده در اثر استفاده از مواد غذایی اصلاح شده ژنتیکی JF - MLJ JO - MLJ VL - 15 IS - 56 UR - http://ijmedicallaw.ir/article-1-1318-fa.html Y1 - 2021 SP - 403 EP - 418 KW - Genetically Modified Products KW - The Right to Health KW - The Right to Access Healthy KW - Wholesome Food KW - Peremptory Rules N2 - زمینه و هدف: در سال ­های اخیر با کمک مهندسی ژنتیک و اصلاح ساختار ژنتیکی بسیاری از گیاهان و جانوران، مواد غذایی تراریخته بسیار متنوعی در سطح جهانی تولید و مورد مصرف قرار گرفته­ اند. یکی از پرسش های اساسی که در ارتباط با این محصولات مطرح شده است، در این پژوهش با در نظر گرفتنِ اصل «سالم و مفید بودن» مواد غذایی مزبور، هدف اصلی بررسی مسئولیت دولت­ ها در ارتباط با محصولات تراریخته است. مواد و روش‌ها: این تحقیق از نوع نظری بوده، ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی ‏است و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است. یافته‌ها: با در نظر گرفتن رویه بین ­المللی که در گزارش ­های کمیته حقوق اقتصادی و اجتماعی منعکس شده است، حق بر دسترسی به غذای سالم و مفید، یکی از مصادیقِ حق بر سلامت محسوب می­شود. حق بر سلامت نیز به عنوان یکی از مصادیق حق حیات قلمداد می­ شود. از طرفی نیز حق حیات یک حق بنیادی در نظام حقوق بشر بین­ المللی است که زیرمجموعه حقوق بنیادین بشری قرار می­ گیرد. ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است. نتیجه‌گیری: به نظر می­ رسد تعهدات دولت ­ها در زمینه محصولات تراریخته به واسطه ارتباط وثیق با «حق بر سلامت» و «حق حیات» دارای وصفِ «آمره» هستند. در نتیجه در فضای حقوق مسئولیت بین­ المللی این امکان وجود دارد که الگوی مسئولیت مشدد (یا همان مسئولیت برای نقض قواعد آمره) برای دولت­ ها در نظر گرفته شود. M3 ER -