جلد 13 - ویژه‌ نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی                   جلد 13 - ویژه‌ نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی صفحات 308-293 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shadigo S. The System of Social Ethics from the Viewpoint of Rumi and Shahriar. MLJ 2019; 13 :293-308
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1055-fa.html
شادی‌گو شهریار. نظام اخلاق اجتماعی از دیدگاه مولانا و شهریار. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1398; 13 () :293-308

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1055-fa.html


گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: نظام اخلاق اجتماعی در هر جامعه‌ای بیانگر شیوه خاص زیست اخلاقی افراد آن جامعه است که می‌تواند تحت تأثیر دیدگاه متفکران، نظریه‌پردازان و شاعران آن جامعه نیز قرار گیرد. بر همین اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نظام اخلاق اجتماعی از دیدگاه مولانا و شهریار است که به عنوان دو تن از شاعران نامی گذشته و معاصر ایران به شمار می‌روند.
مواد و روش‌ها: با توجه به رویکرد پژوهش حاضر، بهره‌گیری از منابع اصلی و متون شاعران از جمله مثنوی معنوی مولانا و دیوان اشعار شهریار به عنوان شاکله بحث حاضر در دستور کار قرار گرفته است. بر این اساس رویکرد پژوهش حاضر، توصیفی ـ تحلیلی است که با روش کیفی انجام می‌شود و دیدگاه‌های اخلاق اجتماعی در اندیشه مولانا و شهریار را مورد توجه قرار می‌دهد.
یافته‌ها: اخلاق اجتماعی از منظر مولانا نه با طرد و همسانی، بلکه با مورد توجه قراردادن همه اقشار اجتماعی حاصل می‌شود. بنابراین مولانا، مدافع تکثرگرایی در عین وحدت‌گرایی است که با پذیرش عقاید مختلف، وحدانیت الهی را مد نظر دارد. اخلاق اجتماعی در اندیشه شهریار، بر مبنای تطهیر و پالایش عناصر ناسازگار مدرنیته و صنعتی‌شدن و همچنین توجه به چالش‌های اخلاقی بشر معاصر است که با بازگشت به سنت‌های دیرین حاصل می‌شود.
نتیجه‌گیری: اندیشه اجتماعی مولانا بر مبنای پذیرش تکثرگرایانه عقاید، دیدگاه‌ها، مذاهب و گرایش‌های مختلف به دست می‌آید که به نوبه خود پشتوانه‌ای برای زندگی مسالمت‌آمیز انسان محسوب می‌شود. از این رو با رویکرد مکتب اجتماع‌گرایان سازگاری بالایی دارد. اندیشه اجتماعی شهریار بر مبنای بازگشت به سنت‌های دیرینه ملی و اسلامی و الگوقراردادن ائمه معصوم (ع) قابل دستیابی است که بیشتر با مکتب ایدئولوژیک اسلامی و همچنین متفکران انتقادی در نفی و نقد عناصر مدرنیته سازگار است، ضمن این‌که دامنه شمولیت نظام اخلاق اجتماعی مولانا بسی گسترده‌تر از نظام اخلاق اجتماعی مولانا است.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/3/2 | پذیرش: 1398/6/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb