دوره 16، شماره 57 - ( 1-1401 )                   جلد 16 شماره 57 صفحات 923-901 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohebbi M, Rohani K, Nasiri Larimi R. The Right to Receive Humanitarian Assistance in Armed Conflicts and Natural Disasters from the Perspective of International Law. MLJ 2022; 16 (57) :901-923
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1066-fa.html
محبی مهرآسا، روحانی کارن، نصیری لاریمی رضا. حق دریافت کمک‌های بشردوستانه در مخاصمات مسلحانه و سوانح طبیعی از منظر حقوق بین‌الملل. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 (57) :901-923

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1066-fa.html


1- گروه حقوق بین‌الملل، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران،
2- گروه حقوق بین‌الملل، واحد قائم‌شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم‌شهر، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: از آنجایی که حق بر دریافت کمک بشردوستانه با حقوق بنیادین انسان‌ها دارای ارتباط مستقیم می‌باشد و از جمله حقوق بنیادین انسان‌ها می‌توان به حق حیات، حق غذا و حق آب و... اشاره نمود و این دسته از حقوق در زمره مصادیق حقوق بشر پس از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در قالب یک اصل کلی وارد واژگان حقوق بین‌الملل موضوعه شده است. همچنین با عنایت به اینکه یکی از اصول مهم و بنیادین نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر، اصل انسانیت می‌باشد که بر اساس آن همه انسان‌ها به صرف انسان‌بودن نیازمند دریافت کمک‌های بشردوستانه بوده تا از این طریق آلام بشری‌شان کاهش یابد، لذا رسیدگی به این موضوع امری مهم تلقی می‌شود.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی می‌ باشد و روش جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته‌ها: رسیدگی به وضعیت آسیب‌دیدگان در مخاصمات مسلحانه و حوادث طبیعی یکی از موضوعات مهم در عرصه حقوق بین‌الملل و به ویژه حقوق بین‌الملل بشردوستانه می‌باشد. از طرفی حق بر دریافت کمک بشردوستانه با حقوق بنیادین بشر دارای ارتباطی نزدیک و به هم پیوسته است. به عبارت دیگر، نقض حقوق بنیادین انسان منتهی به نقض غیر مستقیم اعلامیه جهانی حقوق بشر به ویژه اصل انسانیت که دز زمره اصول نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر است نیز می‌شود.
نتیجه‌گیری: برای تعیین حق بر دریافت کمک بشردوستانه باید دو شاخص را در نظر بگیریم: در وهله اول ارتباط حق دریافت کمک بشردوستانه با حقوق بنیادین انسان‌ها و در وهله دوم، ارتباط این حق با حقوق بین‌الملل بشردوستانه. به تعبیری دیگر در صورتی که نسبت به دریافت کمک بشردوستانه بی‌اعتنا گردیم، این امر سبب می‌شود فجایع انسانی بی‌شماری به بار آید و حتی در مواقع شدیدتر نقض این حقوق در زمره جنایت جنگی محسوب گردد، مانند گرسنگی اجباری. در این مقاله در نظر داریم مبانی نظری این حق را در راستای اسناد بین‌المللی بیان نموده و موانع و محدودیت‌های دریافت کمک بشردوستانه در مخاصمات مسلحانه و سوانح طبیعی را توصیف نماییم.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/6/7 | پذیرش: 1400/10/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb