جلد 14 - ویژه‌ نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی                   جلد 14 - ویژه‌ نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی صفحات 284-273 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Siami Tekmehdash P, Baharloee S, Panjepour J. Manifestations of Innovation in Law of Financial Proscriptions and Its Influence on Citizenship Rights. MLJ 2020; 14 :273-284
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1093-fa.html
سیامی تکمه‌داش پریسا، بهارلویی سیامک، پنجه‌پور جواد. جلوه‌های نوآوری در قانون محکومیت‌های مالی و تأثیر آن بر حقوق شهروندی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1399; 14 () :273-284

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1093-fa.html


1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران،
2- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران. (نویسنده مسؤول)
3- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران،
چکیده:  
زمینه و هدف: محکومیت­های مالی به­عنوان یکی از موضوعات مهم کیفری و حقوقی، بخش مهمی از حقوق ایران را تشکیل می­دهد به طوری­که هم در قوانین پیش از انقلاب و هم در قوانین پس از انقلاب مورد توجه قرار گرفته است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، بررسی جلوه­های نوآوری در قانون نحوه اجرای محکومیت­های مالی و تأثیر آن بر حقوق شهروندی است. به عبارتی دیگر، دغدغه تحقیق این است که نوآوری در قانون محکومیت­های مالی چگونه می­تواند بر حقوق شهروندی تأثیرگذار باشد.
مواد و روش‌ها: روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی-تحلیلی است و با جمع­آوری اطلاعات مورد نیاز به صورت کتابخانه­ای و اسنادی، نسبت به بررسی و تحلیل موضوع، اقدام شده است.
یافته‌ها: قانون نحوه اجرای محکومیت­های مالی ضمن اعمال نوآوری در برخی از مقررات، روش­هایی به جز حبس در نظر گرفته است که می­تواند از جهات متعددی از جمله حبس­زدایی، امکان تقسیط بدهی­ها، تأخیر در پرداخت بدهی­ها، امکان اشتغال محکومین، لزوم وجود شاهد در امر دعوی و ارائه دارایی­های مالی محکومین مالی، شرایط مساعدی برای تقویت حقوق شهروندی به شمار آید. به طور مشخص، حبس­زدایی و توجه به مجازات­های جایگزین حبس در قانون نحوه اجرای محکومیت­های مالی مصوب 1394، گام برداشتن در راستای حقوق بنیادین شهروندان در قانون اساسی، قانون مجازات اسلامی و ترویج اصول برابری، آزادی و کرامت انسانی است.
نتیجه‌گیری: قانون محکومیت­های مالی با توجه به در نظر گرفتن مجازات­های قاطع در زمینه مسائل مالی، در کنار حبس­زدایی، اصلاح و بازپروری متخلفان، برخورد انسانی با محکومان از طریق جداسازی از سایر محکومان، جایگزینی حبس و تغییر در نحوه شهادت، احقاق حقوق شهروندی در زمینه محکومیت­های مالی را وجهه اهتمام خود قرار داده است. به طور خاص، از آنجا که برخی از محکومین (خواه محکومین به جزای نقدی و خواه محکومین مالی) از پرداخت جزای نقدی و یا تأدیه محکومیت مالی خودداری می­نمایند و یا شرایط مالی مساعدی پس از محکومیت ندارند، امکان تقسیط بدهی و تأخیر در پرداخت محکومیت­ها این فرصت را به آنان می­دهد که بتوانند از شرایط مناسبی برای پرداخت بدهی­های خود بهره­مند شوند.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/10/17 | پذیرش: 1399/2/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb