Jokar S M. Jurisprudential and legal fundamentals on governmental duties in the obligation to prevent and control contagious disease
(COVID-19 case study). MLJ 2021; 15 (56) :207-223
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1102-fa.html
گروه الهیات، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه یاسوج، کهگیلویه و بویراحمد، ایران
چکیده:
زمینه و هدف: موهبتی الهی و انکارنشدنی با عنوان صحت و سلامتی در خلقت و حیات بشر به ودیعه نهاده شده که ممکن است در بزنگاههایی به مخاطره اُفتد. مقصود نوشتار کنونی از مخاطرات، عوامل تهدیدکنندهای هستند که تحت عنوان بیماریهای واگیردار در ایجاد خطر مؤثرند. پس از شیوع انواع بیماریهای واگیردار از قبیل سل، وبا، طاعون و برخی بیماریهای خطرناک از قبیل مالاریا، حصبه، ایدز، هپاتیت و ابولا درگذشته، امروزه تکثیر سریع ویروسی مرگبار بنام «کرونا» موضوع جدید و جدی جامعه پزشکی شده است. برای تأمین سلامتی مردم، مبانی متقن و مستدل فقهی - حقوقی برای ایجاد تکلیف بر ذمه دولت اسلامی در وجوب پیشگیری و کنترل شیوع بیماری کرونا قابلتصور است که هدف از نگارش این مقاله، با استناد به ادله و قواعد فقهی- حقوقی، و آرای فقیهان، بیان وظایف دولت در این زمینه است.
مواد و روشها: قوام این نوشتار همچون سایر مطالعات فقهی و حقوقی، بر مبنای دادههای مستخرج از نظام فقه و حقوق استوار گشته و روش تحقیق نیز توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر واکاوی دیدگاههای فقیهان امامیه و آرای حقوقدانان است.
یافتهها: دولت در نظام حقوقی و سیاسی اسلام، به تمام ارکان حاکمیتی اعم از تقنینی، اجرایی و نظارتی اطلاق میشود که در زمینه تأمین امنیت، رفاه و سلامت مردم، به موجب رابطه استناد، ادله فقهی و حقوقی متقن، وظیفه تأمین سلامت آحاد جامعه را دارا است.
ملاحظات اخلاقی: ضمن رعایت امانتداری در تحلیل، ملاحظات مربوط به اخلاق در پژوهش و نیز امانت در استناد به متون و ارجاع به منابع رعایت گردید.
نتیجهگیری: در فقه امامیه و قوانین ایران، عقلاً و شرعاً میتوان براساس ضوابطی روشن تحت عنوان رابطه استناد، تکالیف و مسئولیتهایی مشخص و مستند به ادله اربعه و قواعد فقهی در وجوب پیشگیری و کنترل بیماریهای مسری خصوصاٌ کرونا برای دولت اسلامی قائل شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1398/12/25 | پذیرش: 1399/6/26