دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 223-207 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jokar S M. Jurisprudential and legal fundamentals on governmental duties in the obligation to prevent and control contagious disease (COVID-19 case study). MLJ 2021; 15 (56) :207-223
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1102-fa.html
جوکار سیدمهدی. مبانی فقهی حقوقی تکالیف دولت در وجوب پیشگیری و کنترل بیماری‌های مسری (مطالعه موردی کرونا). مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 (56) :207-223

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1102-fa.html


گروه الهیات، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه یاسوج، کهگیلویه و بویراحمد، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: موهبتی الهی و انکارنشدنی با عنوان صحت و سلامتی در خلقت و حیات بشر به ودیعه نهاده شده که ممکن است در بزنگاه‌هایی به مخاطره اُفتد. مقصود نوشتار کنونی از مخاطرات، عوامل تهدیدکننده‌ای هستند که تحت عنوان بیماری‏های واگیردار در ایجاد خطر مؤثرند. پس از شیوع انواع بیماری‌های واگیردار از قبیل سل، وبا، طاعون و برخی بیماری‏های خطرناک از قبیل مالاریا، حصبه، ایدز، هپاتیت و ابولا درگذشته، امروزه تکثیر سریع ویروسی مرگبار بنام «کرونا» موضوع جدید و جدی جامعه پزشکی شده است. برای تأمین سلامتی مردم، مبانی متقن و مستدل فقهی - حقوقی برای ایجاد تکلیف بر ذمه دولت اسلامی در وجوب پیشگیری و کنترل شیوع بیماری کرونا قابل‌تصور است که هدف از نگارش این مقاله، با استناد به ادله و قواعد فقهی- حقوقی، و آرای فقیهان، بیان وظایف دولت در این زمینه است.
مواد و روش‌ها: قوام این نوشتار همچون سایر مطالعات فقهی و حقوقی، بر مبنای داده‏های مستخرج از نظام فقه و حقوق استوار گشته و روش تحقیق نیز توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر واکاوی دیدگاه‌های فقیهان امامیه و آرای حقوق­دانان است.
یافته‌ها: دولت در نظام حقوقی و سیاسی اسلام، به تمام ارکان حاکمیتی اعم از تقنینی، اجرایی و نظارتی اطلاق می‌شود که در زمینه تأمین امنیت، رفاه و سلامت مردم، به ‌موجب رابطه استناد، ادله فقهی و حقوقی متقن، وظیفه تأمین سلامت آحاد جامعه را دارا است.
ملاحظات اخلاقی: ضمن رعایت امانت‌داری در تحلیل، ملاحظات مربوط به اخلاق در پژوهش و نیز امانت در استناد به متون و ارجاع به منابع رعایت گردید.
نتیجه‌گیری: در فقه امامیه و قوانین ایران، عقلاً و شرعاً می‏توان براساس ضوابطی روشن تحت عنوان رابطه استناد، تکالیف و مسئولیت‌هایی مشخص و مستند به ادله اربعه و قواعد فقهی در وجوب پیشگیری و کنترل بیماری‌های مسری خصوصاٌ کرونا برای دولت اسلامی قائل شد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/12/25 | پذیرش: 1399/6/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb