Jalalian M T, Zolfaghari M, Hassani A. Jurisprudential-Legal Dos of Delegating the Determination of Marriage Portion to Third Persons from the Perspective of Islamic Citizenship Rights. MLJ 2020; 14 :473-484
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1103-fa.html
1- گروه حقوق خصوصی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران،
2- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران. (نویسنده مسؤول)
چکیده:
زمینه و هدف: از جمله حقوق مالی که مرد مکلف به پرداخت آن در برابر زوجه میباشد، مهریه است که در عقد نکاح دائم در زمره ارکان اصلی عقد نبوده و عدم تعیین و ذکر آن در لحظه عقد، الزامی نیست. هدف پژوهش حاضر، بررسی فقهی ـ حقوقی تفویض مهر به ثالث از منظر حقوق شهروندی اسلامی است. سؤال محوری تحقیق این است که حق تفویض مهر چگونه میتواند با حقوق شهروندی اسلامی سازگاری داشته باشد؟ به عبارتی دیگر، مهمترین دلایل فقهی و حقوقیِ توجیه حق تفویض مهر کدام است؟
مواد و روشها: مطالعه حاضر به صورت مروری انجام میپذیرد و منابع مورد استفاده در پژوهش، اسنادی و کتابخانهای میباشند که به شیوه کیفی و توصیفی، تجزیه و تحلیل میشوند. بنابراین روش مقاله، توصیفی ـ تحلیلی است.
یافتهها: تفویض مهر به ثالث میتواند در هنگام عقد و حتی پس از عقد انجام شود که در اصطلاح فقها، به آن مفوضهالمهر میگویند. زوجین در امر تفویض مهر از جمله در ماده 1089 ق.م دارای حقوقی هستند که بر اساس وظایف و تعهداتی که برای شخص ثالث تشریح میشود، بدان خواهند رسید و از این جهت مانعی برای دستیابی به حقوق آنان محسوب نمیشود. علاوه بر این، تفویض مهر به شخص ثالث میبایست هموارکننده تشکیل خانواده به عنوان سنتی مقدس در دین اسلام باشد.
نتیجهگیری: در مسأله تفویض مهر به شخص ثالث، زن از تمامی حقوق خود در مهر برخوردار است. از این رو جنبه اقتصادی حقوق شهروندی وی مراعات میگردد، اما اگر این مسأله به عقد بدون مهر تعبیر شود، نتیجتاً تفویض بضع صورت گرفته است و تضییع حقوق وی محسوب میشود. بنابراین تفاوت تفویض بضع و تفویض مهر آنجایی است که در تفویض مهر به ثالث، حقوق زن در عقد باقی است، اما در دیگری، حقوق زن نادیده انگاشته میشود. بنابراین با پذیرش حق تفویض مهر به شخص ثالث، تنها حق تمیز و تعیین مهر به وی واگذار میشود و اصل مهر به قوت خود باقی است، لذا از منظر حقوق شهروندی اسلامی، مهریه چه بر سر مفاد آن توافق شده باشد و چه نباشد، حق زن محسوب میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1398/7/28 | پذیرش: 1398/12/20