جلد 14 - ویژه‌ نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی                   جلد 14 - ویژه‌ نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی صفحات 471-461 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ansarifard A M, Maleki Y, Taban J. Ideological Despotism and its impact on social ethics from the perspective of the Qur'an and Nahj al-Balaghah. MLJ 2020; 14 :461-471
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1115-fa.html
انصاری‌فرد علی‌محمد، ملکی یداله، تابان جعفر. استبداد عقیدتی و تأثیر آن بر اخلاق اجتماعی از منظر قرآن و نهج البلاغه. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1399; 14 () :461-471

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1115-fa.html


1- گروه علوم قرآن و حدیث، واحد خرم‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم‌آباد، ایران،
2- گروه علوم قرآن و حدیث، واحد خرم‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم‌آباد، ایران. (نویسنده مسؤول)
3- گروه علوم قرآن و حدیث، دانشکده شهید محلاتی، قم، ایران،
چکیده:  
زمینه و هدف: استبداد را هرگونه خودکامگی در رأی گویند. استبداد عقیدتی یکی از شعبه‌های استبداد به شمار می‌رود. در قرآن کریم و نهج‌البلاغه به استبداد عقیدتی توجه ویژه‌ای شده است، به طوری که با بررسی این دو کتاب گران‌بها، ناسازگاری آموزه‌های آن‌ها با استبداد و خودسری و خودکامگی قابل برداشت است. هدف این مطالعه این است که پیامدهای استبداد عقیدتی در اخلاق اجتماعی و راه‌های رهایی از آن را با توجه به آیات قرآن و توصیه‌های امیر مؤمنان، تبیین نماید. 
مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر به صورت اسنادی ـ کتابخانه‌ای انجام شده است. منبع اصلی پژوهش، قرآن کریم و نهج‌البلاغه می‌باشد.
یافته‌ها: انسان در وجود خود واجد سه لایه عقیده و اخلاق و عمل است و این سه لایه همواره در حال تأثیر بر هم و تأثر از هم هستند. به عبارت دیگر عقاید انسان همواره بر خلقیات انسان تأثیرگذار است و خلقیات انسان نیز بر اعمال و رفتار و کنش‌ها و واکنش‌های وی اثر می‌گذارند. متعاقب آن اعمال انسان، بر محیط پیرامون وی و افراد دیگر نیز اثرگذار است. استبداد عقیدتی از جمله آفاتی است که علاوه بر فرد خودرأی، مؤلفه‌های اخلاقی جامعه را به شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد و تبعات ناخوشایندی را به دنبال دارد.
نتیجه‌گیری: بر اساس آیات قرآن کریم، استبداد عقیدتی ریشه تظاهر اخلاقیات و پدیده‌های منفی در جامعه همچون تأذی، استثمار، استضعاف، هراس‌افکنی، ایجاد نظام طبقاتی، تهمت‌پراکنی، حبس بی‌گناهان، ختم بر قلب، خفقان، سلب آزادی، هلاکت و نابودی، شکنجه، قتل، ظلم و ممانعت از ایمان و در یک کلام نادیده‌انگاشتن کرامت و شرافت انسانی آدمیان است. قرآن کریم و نهج‌البلاغه نسخه رهایی‌بخش از استبداد عقیدتی را در استعانت از خداوند، توکل و صبر، اخلاق و تقواپیشه‌کردن و اتحاد میان مردم می‌دانند.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/8/13 | پذیرش: 1398/11/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb