1- واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران،
2- گروه حقوق عمومی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران. (نویسنده مسؤول)
3- گروه حقوق عمومی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران،
چکیده:
زمینه و هدف: نظام سیاسی حزبی یکی از مشخصههای سیاستورزی در دنیای معاصر شناخته میشود. معرفی کاندیداهای انتخاباتی، آموزش شهروندان، ترغیب مردم جهت مشارکت در عرصه سیاست، جامعهپذیری سیاسی و همچنین ادغام سیاسی ازجمله کارکردهای نظام تحزبی است که عرصههای حقوق شهروندی را پوشش میدهند. پژوهش حاضر در صدد است تا جایگاه نظام تحزبی را در شکلگیری و تحقق شهروندی بررسی نماید.
مواد و روشها: روش توصیفی - تحلیلی یکی از مهمترین روشهایی است که در عرصه بررسی پژوهشهای کیفی به کار گرفته میشود. این پژوهش با بهرهگیری از منابع اسنادی و کتابخانهای به بررسی جایگاه نظام تحزبی در شکلگیری و تحقق حقوق شهروندی میپردازد.
یافتهها: نهادسازی و بهرهگیری از نهادها یکی از مهمترین سازوکارهای دستیابی به حقوق شهروندی است که در جوامع معاصر از طریق تحزب قابل دستیابی است. همچنین احزاب دارای کارویژههای آشکار و پنهانی هستند که در یک نگاه کلان میتوانند کمککننده دولت باشند و بخش مهمی از وظایف دولت را انجام دهند. این وظایف در نهایت میتواند باعث مشارکت شهروندان، آموزش آنان، جامعهپذیری سیاسی و تقویت مشروعیت نظام سیاسی گردد.
نتیجهگیری: شهروندان دارای نیازهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی هستند که از طریق کارکرد احزاب در نظامهای سیاسی معاصر حاصل میشود. آنها از طریق آموزش، حقوق خود را شناسایی میکنند و با مشارکت در عرصههای مختلف آن را به دست میآورند و با بهرهگیری از کارکرد احزاب، قدرت جامعه مدنی را در برابر قدرت دولت افزایش میدهند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1397/9/24 | پذیرش: 1399/9/2