دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 348-335 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azad Armaki T, Abbasi M, Shaban M. The child becomes a subject in health in Iran: A historical analysis of the Qajar period. MLJ 2021; 15 (56) :335-348
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1263-fa.html
آزاد ارمکی تقی، عباسی محمود، شعبان مریم. کودک موضوع بهداشت و سلامت در ایران: تحلیلی تاریخی از دوران قاجار. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 (56) :335-348

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1263-fa.html


1- دانشگاه تهران، تهران، ایران،
2- دانشگاه شهیدبهشتی، تهران، ایران،
3- دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: برخورداری از بهداشت و سلامت یکی از حقوق ذاتی کودکان در هر جامعه­ ای است که جنبه­ های مختلفی از زندگی آن ها را دربر می­ گیرد. توجه هر جامعه­ ای نسبت به بهداشت و سلامت کودکان متفاوت است که در طول زمان و در درون جریان­ های اجتماعی و فرهنگی بروز کرده است. هدف پژوهش حاضر مطالعه­ ی چگونگی تبدیل کودک به موضوع بهداشت و سلامت در تاریخ ایران است.
مواد و روش‌ها: این پژوهش در فضای علم جامعه ­شناسی با روش تاریخی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی انجام شده است.
یافته‌ها: وقوع قحطی و اپیدمی­هایی چون وبا، طاعون، سیاه ­سرفه و... در تاریخ ایران بخصوص در اوایل دوران قاجار منجر به مرگ گسترده­ی کودکان ایران و استیصال عمومی از کاهش جمعیت کودکان شد؛ یکی از نتایج چنین تحولاتی اثبات ناکارآمدی راهکارهای طب سنتی و روش­ های دعانویسی و خرافی در میان مردم ایران بود که به طور همزمان گرایش به کاربرد روش­ های طب نوین را گسترش داد. در آن زمان تجربه عمومی از کارآمدی طب نوین همگام با تشویق روشنفکران، تحصیلکردگان و علما برای کاربرد روش ­های طب نوین در جهت بهبود وضعیت سلامت عمومی و حفظ حیات کودکان منجر به «توجه بیشتر جامعه­ ی ایران به طب نوین» و «تمرکز طب ­نوین بر سلامت و بهداشت کودکان» گردید.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت منابع و اطلاعات، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: با ظهور ساختارها و نهادهای نوین پیرامون بهداشت و سلامت کودکان، به­طور کلی فضای زندگی کودکان دگرگون شده، امر بهداشت و سلامت بر این قشر سایه افکند و به­ صورت برابر نهاد اهمیت کودکان به­ عنوان موضوعی برای بهداشت و سلامت روز به­ روز بیشتر شده و قطعیت یافت.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/8/29 | پذیرش: 1399/12/18

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb