دوره 16، شماره 57 - ( 1-1401 )                   جلد 16 شماره 57 صفحات 465-450 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bakhtiari F, Bakhtiari Z, Hosseini M. Analysis and Evaluation of Iranian Law in Protecting Consumer Rights against the Manufacturer and Distributor of Non-Standard Medical Equipment. MLJ 2022; 16 (57) :450-465
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1271-fa.html
بختیاری فاطمه، بختیاری زهرا، حسینی مینا. تحلیل و ارزیابی حقوق موضوعه ایران در زمینه حمایت از حقوق مصرف‌کننده در مقابل تولیدکننده و توزیع‌کننده تجهیزات پزشکی غیر استاندارد. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 (57) :450-465

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1271-fa.html


1- گروه حقوق، دانشکده حقوق، دانشگاه مفید، قم، ایران
2- گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران،
چکیده:  
زمینه و هدف: به دلیل پیچیدگی فرایند تولید و توزیع تجهیزات پزشکی، مصرف‌کننده در اغلب اوقات از ترکیبات این اقلام و طرز استفاده از آن‌ها آگاه نیست و این موضوع امکان آسیبرسانی به او را بالا می‌برد. عدم اطلاع یا ضعف اطلاع مصرف‌کنندگان و اعتماد آن‌ها نسبت به کالای پزشکی، زمینه سوءاستفاده تولیدکننده و توزیع‌کننده را فراهم کرده و این واقعیت، ضرورت پژوهش حاضر را آشکار میسازد. در این پژوهش با بررسی قوانین و مقررات جاری سعی در نشان‌دادن چگونگی رویکرد نظام حقوقی ایران به حمایت از مصرف‌کنندگان تجهیزات پزشکی غیر استاندارد پرداخته شده است.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی می‌باشد و روش جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته‌ها: نتایج بررسیها نشان میدهد با مطالعه مقررات بین‌المللی در خصوص حقوق اساسی مصرف‌کننده، در قانون حمایت از حقوق مصرف‌کننده (1388 ش.) نواقصی به چشم می‌خورد که تبعات منفی چنین امری مستقیماً متوجه مصرف‌کننده خواهد بود، به‌ علاوه با توجه به لزوم شفافیت و صراحت قانون و در نظرگرفتن این نکته هنگام تدوین قانون، باید گفت چنین امری در خصوص ماده 526 قانون مجازات اسلامی (1392 ش.) در مورد تعیین عامل ضامن رعایت نشده و همین عدم صراحت در قانون حمایت از حقوق مصرف‌کننده نیز آشکار است. همینطور قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوراکی و آشامیدنی (1334 ش.) تنها در خصوص ضمانت اجرای واردات و ساخت غیر قانونی دارو سخن گفته و در رابطه ‌با ملزومات پزشکی سکوت اختیار کرده است.
نتیجه‌گیری: با انجام اصلاحاتی در قوانین مربوطه و همچنین قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (1392 ش.) (مانند الزام قانونی مأموران کاشف به گذراندن دوره‌های آموزشی ضروری و همچنین جرم‌انگاری خرید کالای پزشکی قاچاق) و با مطمح نظر قراردادن اصول قانون اساسی و عنایت به حقوق مقایسه‌ای، از جمله سند راهنمای حقوق مصرف سازمان ملل و مقررات عام ایمنی کالای اتحادیه اروپا، می‌توان در جهت حمایتی شایسته از حقوق مصرف‎کنندگان و بیماران گام برداشت.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/1/8 | پذیرش: 1400/9/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb