1- واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران،
2- گروه آموزشی حقوق جزا و جرم شناسی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
3- گروه آموزشی حقوق جزا و جرم شناسی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران،
چکیده:
زمینه و هدف: شیوع پاندمی کرونا در اواخر سال 1398 و دامنهدار شدن آن در سال 1399، علاوه بر ابعاد بهداشتی و درمانی، دارای ابعاد اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و حقوقی گستردهای بوده است. مهمترین این ابعاد، تأثیرگذاری بر سلامت گروههای خاص از جمله زندانیان است؛ که در این حین مراکز نگهداری متهمان و محکومان با چالشهای جدی مواجه هستند. تحقیق حاضر ضمن بررسی چالشهای فراروی زندانها و بازداشتگاهها در پاندمی کرونا به شناسایی مکانیسمهایی برای مقابله با آن میپردازد.
مواد و روشها: این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای و با مراجعه به اسناد صورت گرفته است.
یافتهها: با توجه به اینکه زندانیان و سایر افراد در مراکز مرتبط بیش از همه در معرض ابتلا به ویروس کووید-19 هستند، لذا لزوم توجه ویژه به زندانها و مراکز وابسته و بازداشتگاهها و نحوه مدیریت آنها در شرایط ناشی از شیوع پاندمی کرونا نیازمند استفاده از مکانیسمها و اتخاذ تدابیر ویژه با توجه به شرایط اضطراری میباشد.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجهگیری: افراد بازداشتی به اتهام ارتکاب جرم و محکومانی که به علت ارتکاب جرم در زندان هستند، بهمثابه سایر افراد جامعه از دسترسی به حقوق اولیه خود همانند حق بر سلامتی برخوردارند. شرایط زندانها و بازداشتگاهها حاکی از این است که عدم وجود زیرساختهای لازم بهداشتی و درمانی در زندانها و مراکز بازداشت، ازدحام جمعیت کیفری در زندانها و مراکز بازداشت، کم بودن نیروی انسانی متخصص حوزه بهداشت و درمان در زندانها، انجام آزمایشهای بالینی بر روی زندانیان، مشکلات مربوط به سیستم اداره زندانها و مؤسسات کیفری و عدم همکاری زندانیان و مشکلات سلامت روان زندانیان در عصر شیوع پاندمی کرونا ازجمله چالشهای فراروی حق بر سلامت زندانیان محسوب میشوند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/1/23 | پذیرش: 1400/3/10