1- واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران،
2- گروه حقوق، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3- واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران،
چکیده:
زمینه و هدف: حق بر سلامت سالمندان در حال حاضر به عنوان یکی از موضوعات مهم و پیچیده در سطح بینالمللی مطرح است. در پژوهش حاضر حق بر سلامت سالمندان در پرتو هنجارهای بینالمللی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت و روندها و چشماندازهای اجرای مؤثر این حق مورد شناسایی قرار میگیرد.
مواد و روشها: این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی میباشد و روش جمعآوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافتهها: سه رویکرد متفاوت در ارتباط با حقوق افراد سالمند اتخاذ شده است. در میان این رویکردها، به نظر میرسد که رویکرد دولتهای اروپایی واقعبینانه و عملی میباشد. در اروپا با توسل به اسناد و راهکارهای غیرالزامآور سعی در ایجاد همگامی و وحدت رویه در فضای روابط تابعان و بازیگران وجود دارد. به همین دلیل است که تعهدات غیرالزامآور به صورت «دقیق» و «جزیی» برای دولتها تعریف شده است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجهگیری: به نظر میرسد برای وضعیت حق بر سلامت سالمندان باید به تفسیر هنجارهای موجود پرداخت. همچنین باید دائماً بر این نکته تأکید داشته باشیم که تبعیض بر اساس معیار سن در دسترسی به مراقبتهای بهداشتی، توانبخشی، درمانهای مدرن، داروسازی و اطلاعات مربوط به حوزه بهداشت، شرایط نامناسب زندگی، در چهارچوب حقوق بشر بینالمللی، حق سالمندان در تمتع از بالاترین سطح سلامت جسمی و روانی را نقض میکند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1399/9/26 | پذیرش: 1400/3/3