Akrami S M, Parvin K, Razmjoo M. Legal review of fetal health screening and medical abortion in the population rejuvenation plan and family support. MLJ 2021; 15 (56) :505-516
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1336-fa.html
اکرمی سیدمحمد، پروین خیرالله، رزمجو محدثه. بررسی حقوقی غربالگری سلامت جنین و سقط درمانی در طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 (56) :505-516
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1336-fa.html
1- گروه ژنتیک، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- دانشگاه تهران، تهران، ایران،
چکیده:
زمینه و هدف: تشخیص زودرس بیماری های پیش از تولد و به دنبال آن، درمان به موقع ناهنجاری های مادرزادی، جزء دغدغه های اصلی سیستم بهداشت و درمان است. آزمایشات غربالگری مجموعه ای از تست ها است که به منظور بررسی سلامت جنین و غربالگری کودکان در معرض خطر از لحاظ بیماری های عفونی، سندروم داون و برخی دیگر از نقایص ژنتیکی و ناهنجاری های فیزیکی در ماه های مختلف بارداری انجام می شود. نوع نهایی غربالگری متوالی یک روش غربالگری مشروط، شبیه به روش متوالی گام به گام است. در صورت شناسایی ناهنجاری ها در جنین ناقصالخلقه عقب افتاده منجر به عسر و حرج بنابر قانون سقط درمانی مصوب 1384، قبل از ولوج روح، امکان سقط درمانی می باشد. هدف تحقیق لزوم اصلاح مواد 56 و 53 طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، مصوب 26 اسفند ماه 1399 مجلس شورای اسلامی (در حال بررسی در شورای نگهبان)، در جهت تسهیل غربالگری و ابقای قانون سقط درمانی می باشد.
مواد و روشها: این تحقیق نظری با روش توصیفی تحلیلی با جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و مراجعه به کتب، مقالات و پایاننامه ها فارسی و انگلیسی پرداخته است.
یافتهها: در این تحقیق ادله علمی، فقهی و حقوقی (اعم از قوانین بین المللی و داخلی)، در لزوم تسهیل عمل غربالگری و ابقای قانون سقط درمانی به طور مبسوط بیان می شود.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متن، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجهگیری: مبحث غربالگری سلامت جنین ذیل مبحث حق بر سلامت و بهداشت عمومی، حقوق زنان، حقوق کودک، حق باروری بنابر قوانین بین المللی و داخلی در جهت بهبود کیفیت زندگی و پیشبرد فرآیند توسعه انسانی با تئوری هویت ناطق، مبحث سقط جنین مبتلا را در موارد شمول ماده واحده قانون سقط درمانی و قبل از ولوج روح، بنابر قاعده فقهی لاضرر، اضطرار، تزاحم، عسر و حرج، اهم بر مهم، دفاع مشروع و قاعده سلطنت، جایز میداند. لذا اصلاح طرح جمعیت و حمایت از خانواده ذیل مبحث تسهیل غربالگری و ابقای قانون سقط درمانی منتج می گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1399/9/15 | پذیرش: 1400/1/22