1- گروه حقوق، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران،
2- گروه حقوق، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران
3- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران،
چکیده:
زمینه و هدف: از جمله مظاهر اجتماعی عصر کنونی که پدیده مجرمانه را در جامعه گسترش داده وجدان عمومی و مؤثر بودن آن بر پدیده جزایی و جرم و مجازات می باشد. حقوق جزایی و نمود جرم و مجازات از این حوزه در امان نمی ماند. در عرصه قانونگذاری، قضاوت و اجرای حکم، سیاست های مربوط به وجدان عمومی، مقنن را مجبور به جرم تلقی نمودن رفتارها در بعضی زمینه ها نموده است. در نتیجه ارگان های اجـرای و قضایی نیز در راستای اعمال صلاحیت های خـود نیز تحت تاثیر مفهوم وجـدان عـمومی قـرار می گیرند.
مواد و روشها: این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافتهها: سیاستگذاری جنایی عوامگرا برمبنای حوادث روزانه و جرائمی است که وجدان عمومی را جریحه دار می کند به عنوان یک سیاست جنایی مقطعی است که در زمان طولانی نمی تواند پدیده جنایی را کنترل کند. علاوه بر آن این نوع سیاست گذاری عوام گرایانه، مبانی اصلی قانونگذاری که همان عدالت و مصلحت همگان است را نادیده می گیرد.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجهگیری: در واقع احساسات و وجدان عمومی، دارای ویژگیهای خاصی مانند انفجاری بودن، گذرا بودن، غیرمنطقی، و... میباشد؛ این اوصاف نیز به نوبه خود باعث شده است که سیاست جنایی عوامگرا نیز سختگیرانه، عامهپسند، نمایشی، احساسی و فاقد مبنای نظری و علمی باشد. با نگاهی به اوصاف و رویههای سیاست جنایی عوامگرا مشخص میشود که عناصر حکومت قانون در مواجهه با این سیاست در فضای حقوق کیفری با چالش مواجه میشوند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1399/12/16 | پذیرش: 1400/4/24