دانشکده حقوق، علوم سیاسی و تاریخ، دانشگاه یزد، یزد، ایران
چکیده:
زمینه و هدف: پژوهشهای علمی به آن دسته از پژوهشهایی اطلاق میگردد که بدون قصد درمان و با هدف توسعه علوم زیستی یا شناخت آثار محصولات خوراکی و بهداشتی جدید بر روی آزمودنی انسانی انجام میگیرد، لذا به دلیل عدم وجود قصد درمان نمیتوان مسؤولیت مدنی ناشی از آن را با اقدامات درمانی و پزشکی مقایسه کرد. در این پژوهش سعی میگردد با تحلیل مبانی و ساختارهای مختلف جبران خسارت ناشی از پژوهشهای علمی، چالشهای هر کدام را شناسایی کرده و بهترین ساختار پیشنهاد گردد.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی میباشد و روش جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافتهها: در کشورهای پیشرفته برای تشویق شرکتکنندگان در پژوهشهای علمی از پوشش بیمههای خاص برای جبران خسارت آزمودنی استفاده میگردد و در مواردی که پژوهشهای علمی توسط مؤسسات دولتی انجام میگیرد، خسارت آزمودنی از بودجه پژوهشی همان مؤسسه پرداخت میگردد.
نتیجهگیری: در تحلیلهای صورتگرفته روشن گردید که مبانی و نظامهای سنتی جبران خسارت مانند نظریه تقصیر و نظریه ایجاد خطر در عمل یا باعث عدم جبران کامل خسارت آزمودنی میگردد یا ممکن است مانعی برای تحقیقات علمی محسوب گردند، لذا بهتر است از ساختارهای دیگری برای جبران خسارت آزمودنی انسانی در تحقیقات علمی استفاده شود که با توجه به مباحث صورتگرفته تضمین پرداخت خسارت آزمودنی از بودجه همان پژوهش در عمل منجر به توسعه تحقیقات علمی میگردد و نظامهای سنتی جبران خسارت کارایی لازم را در جبران خسارت ناشی از پژوهشهای علمی ندارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/4/18 | پذیرش: 1401/6/5