جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی                   جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی صفحات 195-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moghimi J, Safavardi S, Naderpour B, Mohebbinia J. The place of the principle of accountability in the realization of citizenship rights in the political system. MLJ 2021; 15 :183-195
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1387-fa.html
مقیمی جواد، صفاوردی سوسن، نادرپور بابک، محبی نیا جهانبخش. جایگاه اصل پاسخگویی در تحقق حقوق شهروندی در نظام سیاسی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 () :183-195

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1387-fa.html


1- واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه علوم سیاسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: دستیابی به حقوق شهروندی یکی از امور دشوار و در عین کاربردی برای نظام­ های سیاسی و اجتماعی است. با توجه به اثرگذاری اصل پاسخگویی در تحقق حقوق شهروندی، پژوهش حاضر به این مسأله می ­پردازد که اصل پاسخگویی از چه راه­ هایی می­ تواند بر تحقق حقوق شهروندی اثرگذار باشد؟
مواد و روش‌ها: روش مورد استفاده در پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی است که با بهره­ گیری از منابع اسنادی و کتابخانه­ ای، اطلاعات مورد نیاز بحث درباره اصل پاسخگویی و حقوق شهروندی جمع­ آوری شده است.
یافته‌ها: یافته ­ها نشان می­ دهد که اصل پاسخگویی از طریق شفافیت در امور سیاسی، ایجاد رقابت بر مبنای اندیشه تحزب، آزادی عمل جامعه مدنی، آزادی نقد و انتقاد، تمرکززدایی از فعالیت ­ها و اقدامات دولت، جابجایی قدرت و همچنین روابط مبتنی بر اعتماد در جامعه است تا از این طریق هم عملکرد شهروندان در برابر یکدیگر و هم عملکرد رهبران سیاسی در برابر مردم تابع اصل مسؤولیت ­پذیری شود.
ملاحظات اخلاقی: در نگارش مطالب مقاله حاضر، اصول ارجاع­ دهی و امانت­داری رعایت شده است و تحقیقی اصیل محسوب می­ شود.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می ­دهد که تحقق حقوق شهروندی از جهت کمی و کیفی نیازمند تحول است. در ابعاد کمی، کاستن از قدرت دولت، تمرکززدایی، قدرت بخشیدن به جامعه مدنی، وجود احزاب و گروه­ های متعدد و همچنین جابجایی قدرت مقامات سیاسی و اداری مـی ­تواند اصل مسؤولیت ­پذیری را ترویج ببخشد و نظام سیاسی را در راستای مطالبات واقعی شهروندان هدایت کند. اما در بعد کیفی، نیازمند ساختن روابط مبتنی بر اعتماد میان شهروندان (اعتماد افقی) و روابط مبتنی بر اعتماد میان شهروندان و حاکمان (اعتماد عمودی) هستیم. به علاوه اینکه اصل پاسخگویی در صورت وجود آموزش مناسب و اصول فرهنگی مبتنی بر برابری و آزادی شهروندی می­ تواند باعث تحقق حقوق شهروندی گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/12/12 | پذیرش: 1400/5/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb