دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 904-883 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zahedi M, Salamat S, Moradi S. Comparative study of the possibility and Requirements of patenting stem cell inventions in the US, EU and Iran. MLJ 2021; 15 (56) :883-904
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1421-fa.html
زاهدی مهدی، سلامت سهراب، مرادی شریف. مطالعه تطبیقی امکان و شرایط ثبت اختراع سلول‌های بنیادی در آمریکا، اروپا و ایران. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 (56) :883-904

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1421-fa.html


1- گروه حقوق عمومی و بین‌الملل، دانشکده حقوق، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
2- دانشکده حقوق، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران،
3- مرکز تحقیقات علوم سلولی، پژوهشکده فناوری و زیست‌شناسی سلول‌های بنیادی رویان، جهاد دانشگاهی، تهران، ایران،
چکیده:  
زمینه و هدف: بررسی قابلیت ثبت اختراعات مربوط به سلول‌های بنیادی انسانی مستلزم این است که در مرحله اول نوآوری­ های این حوزه از موضوعات قابل ثبت تلقی شوند و سپس تطبیق شرایط سه گانه ثبت اختراع بر نوآوری­ های این حوزه ممکن باشد. توجه به بیان عام قوانین ثبت اختراع در هر سه نظام حقوقی اختراعات این حوزه از موضوعات قابل ثبت تلقی می­ شوند. تطبیق شرایط سه گانه ثبت اختراع بر اختراعات این حوزه نیز با چالش­ هایی مواجه است که در دو نظام حقوقی آمریکا و اروپا تلاش شده است از طریق ارائه شاخص های احراز هر یک از شرایط سه گانه ثبت اختراع به این چالش ­ها پاسخ داده شود.
مواد و روش‌ها: این مقاله توصیفی تطبیقی، و با بهره ­گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش­ برداری تهیه و تدوین گردیده است.
یافته‌ها: نظام ثبت اختراع ایران فاقد دستورالعمل­ های ارزیابی کافی برای ارزیابی اختراعات این حوزه بوده و ارزیابان دارای مهارت کافی نیز در این حوزه ندارد. از سوی دیگر نظام ­های ثبت اختراع آمریکا و اروپا در دو دهه گذشته با چالش تطبیق شرایط ثبت اختراع بر نوآوری‌های این حوزه مواجه بوده و برای حل معضلات این امر به راه‌حل‌های مناسبی دست یافته‌اند.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: با توجه به کاستی ­های نظام ثبت اختراع ایران به ویژه عدم وجود دستورالعمل­ های ارزیابی و نبود ارزیابان تخصصی اختراع در ایران انتخاب معیارهای سخت­گیرانه ­تر برای ارزیابی اختراع نظام ثبت اختراع را با چالش جدی مواجه می­ کند. به طور کلی مناسب است معیارهای مورد توجه در دو نظام حقوقی مذکور در احراز شرایط ثبت اختراع برای جلوگیری از ابهامات و دعاوی مشابه که در این دو نظام حقوقی مطرح شده است در قانون ثبت اختراعات یا آیین­ نامه مربوطه مورد تصریح قرار گیرد. رویکرد نظام حقوقی آمریکا در اعمال این شاخص‌ها سخت‌گیرانه­ تر است. با توجه به ویژگی‌های نظام ثبت اختراع ایران انتخاب رویکرد سهل‌گیرانه می‌تواند کار ارزیابی را کم هزینه­ تر و ساده­ تر سازد. برای نمونه مناسب است تصریح شود که سلول‌های بنیادی انسانی با توجه به اینکه از عناصر طبیعی هستند باید از محیط طبیعی آن جدا شده و با حداقلی از مداخله فنی همراه باشند تا جدید تلقی شوند. همچنین مناسب است برای احراز گام ابتکاری به ضرورت توجه به «اثر غیرمنتظره فنی» و «احساس نیاز» در زمان تقاضای ثبت اختراع توجه شود. برای اعمال شرط کاربرد صنعتی بر نوآوری‌های این حوزه نیز سه شاخص معین، ملموس و قابل توجه بودن پیشنهاد می‌شود.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/2/5 | پذیرش: 1400/8/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb