دوره 15، شماره 56 - ( 1-1400 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 740-725 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Aminzadeh E. Legal aspects of responsibility of WHO and the governments regarding the right to health during the pervasive diseases and economic sanctions. MLJ 2021; 15 (56) :725-740
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1423-fa.html
امین زاده الهام. ابعاد حقوقی مسئولیت بین المللی دولت ها و سازمان بهداشت جهانی در خصوص حق بر سلامت در شرایط بیماری های فراگیر و تحریم های بین المللی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 (56) :725-740

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1423-fa.html


گروه حقوق عمومی و بین الملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: از جمله حقوق بنیادین بشری حق بر سلامت است که به طور معناداری با حق حیات و حق برخورداری از کرامت انسانی مرتبط می­باشد. قواعد و مقررات داخلی، منطقه ای و بین­ المللی وظیفه احترام به این حق و تضمین برخورداری از این حق را به عهده نهادهای سیاست­گذار و تـصمیم­گیر داخلی و بین­المللی گذاشته ­اند. در شرایط بحرانی بیماری ­های فراگیر و فرامرزی و اعمال تحریم­های اولیه و ثانویه، مسئولیت هر یک از نهادهای ملی و بین­المللی مورد توجه قرار می­ گیرد.
مواد و روش‌ها: تدوین این مقاله پژوهشی بر مبنای تحلیل نظری با ‌روش تحقیق به صورت استدلالی تحلیلی با استفاده از روش کتابخانه ‏ای صورت گرفته است که با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات انجام شده است.
یافته‌ها: در صورت هرگونه سهل ­انگاری یا عـدم احساس مسئولیت از سوی دولت­ ها و سازمان­های بین­ المللی، شیوع یک بیماری می­ تواند حق سلامت و حق حیات مردم در نقاط مختلف جهان را به خطر بیاندازد. از جمله حقوقی که در رابطه با حق سلامت می­بایست تضمین گردند حق دسترسی آزاد به اطلاعات بهداشتی، حق دسترسی به داروهای اساسی مقرون به صرفه، حق بهره ­مندی از داروها و روش ­های پیشگیری و درمانی جدید ابداعی و حق بر تجارت و مبادلات مالی برای مهار بحران در کشورها می ­باشند. همچنین در این مقاله تحریم اقلام بهداشتی و پزشکی و تحدید دسترسی به داروهای اساسی جدیدالاکتشاف به بهانه حق مالکیت فکری، بررسی شده است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: با توجه به بررسی انواع تحریم­ ها در حوزه سلامت و تبیین برتری جایگاه حق بر سلامت نسبت به سایر ترتیبات حقوقی و قراردادی باتوجه به اصول و ارزش ­های جامعه بشری، سازمان­های بین ­المللی، دولت­ ها و حتی افراد، بر اساس اسناد و رویه­ های بین ­الملی دارای تعهدات و مسئولیت­ هایی هستند که در قبال آنها می­ بایست در مقابل جامعه بشری پاسخگو باشند. در شرایطی چون شیوع بیماری­ های فراگیر، این نهادها مسئولیت داشته و موظفند به جبران خسارات ناشی از فعل یا ترک فعل خود اقدام کنند.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/12/19 | پذیرش: 1400/6/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb