1- گروه حقوق، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران،
2- گروه حقوق و علوم سیاسی، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران
3- گروه حقوق و علوم سیاسی، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران،
چکیده:
زمینه و هدف: حقوق شهروندی جزئی از مفاهیم معاصر است که وارد ادبیات حقوقی ایران هم شده است. همچنین در ساختار قضایی ایران رویکردی مثبت نسبت به این مفهوم وجود دارد و کوشش بر این است تا این مفهوم به طور عملی مورد استفاده قرار گیرد. هدف ما در این مقاله شناخت مبانی حقوق شهروندی در نظام حقوقی ایران میباشد.
روش: مقاله حاضر به شیوه توصیفی ـ تحلیلی مبانی حقوق شهروندی در نظام قضایی ایران را مورد بررسی قرار داده و در تبیین این مبانی کوشش نموده است. ابزار تحقیق فیشبرداری از منابع کتابخانهای میباشد.
ملاحظات اخلاقی: از ابتدا تا انتهای مقاله اصول صداقت و امانتداری رعایت گردیده است.
یافتهها: یافتهها حاکی از این است که در حقوق شهروندی در تمام ساحتهای جامعه ایران نیز به عنوان مفهومی مثبت پذیرفته شده و متمح نظر آحاد افراد جامعه نیز میباشد. اهمیت این موضوع و ضرورت پرداختن به آن در متون علمی در حال انتشار امری بدیهی است و محققانی در سراسر دنیا به دنبال بهبود فهم جوامع از حقوقی هستند که در مواجهه با ساختار قضایی لازم و ضروری است.
نتیجهگیری: بهرهمندی از اصل برائت، حق دفاع، دادرسی عادلانه، حق اعتراض به تصمیمات قضایی، رسیدگی علنی و بدون تبعیض، حق دسترسی به ادله قضایی، اصل قانونیبودن جرائم و مجازاتها، حق جبران خسارات ناشی از اشتباهات قضایی، حق انتخاب وکیل از مهمترین حقوق قضایی شهروندی محسوب میگردد. در حقوق ایران در اصل 34 قانون اساسی، دادخواهی حق مسلم تمامی افراد ذکر شده است. طبق اصل 156، قوه قضاییه پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسئول تحققبخشیدن به عدالت و نیز احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادیهای مشروع قرار داده شده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/10/24 | پذیرش: 1400/1/17