جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی                   جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی صفحات 463-453 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hafezi S, Azimi Garekani H, Emam S M R. Jurisprudential and legal study of dowry forgiveness in family law. MLJ 2021; 15 :453-463
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1443-fa.html
حافظی سمیه، عظیمی گرکانی هادی، امام سید محمدرضا. بررسی فقهی و حقوقی بذل مهریه در حقوق خانواده. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 () :453-463

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1443-fa.html


1- واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران،
2- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران،
چکیده:  
زمینه و هدف: از جمله حقوقی که برای زوجـه در نـظر گرفته شده است، مهریه می­ باشد. این حق به گونه­ای است که قابلیت بذل از طرف زوجه به زوج را دارد. اما این بذل به طرق مختلف صورت می­ پذیرد، پژوهش حاضر به بررسی فقهی و حقوقی بذل مهریه می ­پردازد. سؤال مطرح شده این است که نگرش فقه و حقوق به بذل مهریه چگونه خواهد بود؟
مواد و روش‌ها: رویکرد این پژوهش توصیفی - تحلیلی است و با شیوه کیفی جهت استخراج و تحلیل  فقهی و حقوقی ماهیت بذل مهریه اهتمام گردیده است.
یافته‌ها: یکی از اعضای کوچکترین واحد اجتماعی که خانواده است، زن می­ باشد. در قانون مهریه به عنوان اهرمی برای وی قـرار داده شده است. زوجه بـه هـر دلیلی می­ تواند این حق خود را بذل کند. بذل مهریه به صورت اشکال مختلف از جمله، هبه، ابراء، صلح، شرط ضمن ایقاع می ­باشد که دارای آثاری است، از جمله آن آثار معافیت زوج از پرداخت مهریه، عدم ایجاد حق حبس برای زوجه می­ باشد.
ملاحظات اخلاقی: در تمام نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: بنابراین ماهیت فقهی و حقوقی بذل مهریه را باید با توجه به قصد، اراده و هدفی که زن در بذل آن به کار می ­برد سنجید. با این توضیح که اگر مهریه به قصد هبه بذل شده باشد، ماهیت آن عقد هبه خواهد بود، اگر به قصد ابراء بوده باشد، ماهیت آن ایقاع و ابراء خواهد بود. اگر به قصد صلح انجام شده باشد ماهیت آن عقد صلح خواهد بود.
واژه‌های کلیدی: ابراء، بذل، صلح، نحله، هبه
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/3/11 | پذیرش: 1400/8/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb