جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی                   جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی صفحات 765-753 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bahmani M, Haji Tabar Firoozjaei H, Ehsanpour S R. Private sector intervention in prisons in Iran and the United States. MLJ 2021; 15 :753-765
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1447-fa.html
بهمنی مجید، حاجی تبار فیروزجائی حسن، احسانپور سیدرضا. مداخله بخش خصوصی در زندان در ایران و آمریکا. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 () :753-765

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1447-fa.html


1- واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران،
2- گروه حقوق، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران
3- گروه حقوق، دانشگاه شاهد، تهران، ایران،
چکیده:  
زمینه و هدف: رسیدگی به مشکلات و مسائل زندانیان یکی از دغدغه­ های مهم نظام­ های سیاسی در راستای برقراری عدالت کیفری است. مقاله حاضر با بررسی مدل­ های خصوصی­ سازی زندان و ایرادهای وارد بر آن، به بررسی موضع حقوق ایران و آمریکا در این زمینه پرداخته و به این سوالات پاسخ می­ دهد که آیا مداخله بخش خصوصی در حقوق ایران و آمریکا امکان­پذیر است؟ و مداخله بخش خصوصی در حقوق کدامیک از این دو کشور به نحو مطلوب­تری قابل اجراست؟
مواد و روش‌ها: در مقاله حاضر از روش توصیفی-تحلیلی و بررسی مداخله بخش خصوصی در زندان در ایران و آمریکا به شیوه مقایسه­ ای اقدام شده است. مطالب بحث با رجوع به منابع اسنادی جمع ­آوری شده است.
یافته‌ها: در حقوق ایران، علی­رغم فقدان مقررات قانونی در مورد مداخله بخش خصوصی در زندان؛ بخش خصوصی از سال 1373 وارد نظام زندانبانی شد. مداخله بخش خصوصی در نظام زندانبانی ایران، دو مرتبه اتفاق افتاده است که مرتبه اول موفقیت‌آمیز و مرتبه دوم ناموفق بوده است. تحقیقات انجام شده در این حوزه، حکایت از آن دارد که مداخله بخش خصوصی در کشور آمریکا با توجه به تصویب قوانین موضوعه هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی در سطح بالاتری نسبت به کشور ایران قرار دارد.
ملاحظات اخلاقی: مراحل مختلف پژوهش با در نظر داشتن ملاحظات اخلاقی از جمله رعایت اصل ارجاع­دهی، استفاده صحیح و علمی از منابع مرتبط و اصل امانت­داری انجام شده است.
نتیجه‌گیری: ایالات متحده آمریکا به دلیل سنت دیرپای خصوصی­ سازی نمونه نسبتا موفقی از اداره زندان­ ها توسط بخش خصوصی را دارد. این رویکرد از طریق دو مدل انگلیسی-آمریکایی (خصوصی­ سازی تمام بخش ­های زندان) و مدل فرانسوی (انجام امور اداری توسط بخش خصوصی و بر عهده گرفتن امنیت توسط دولت) اِعمال می­ شود. اما در ایران علی­رغم تصریح خصوصی ­سازی در آیین­ نامه زندان­ ها، دو تجربه ناکام در زندان عادل­ آباد شیراز و وکیل­ آباد مشهد باعث شده تا گرایش قوه قضاییه به سمت خصوصی­ سازی زندان­ ها کاهش پیدا کند. ضمن اینکه مشکلات مربوط به اداره زندان­ ها توسط بخش خصوصی و عدم ایجاد امنیت کافی برای اداره امور زندانیان از جمله دلایل متوقف شدن این طرح است.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/7/10 | پذیرش: 1400/11/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb