1- واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران،
2- گروه حقوق خصوصی، واحد جویبار، دانشگاه آزاد اسلامی، جویبار، ایران
3- گروه حقوق خصوصی، واحد آیتا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران،
چکیده:
زمینه و هدف: قاعده کلی ارث یک استثنا دارد و آن بحث توارث بین غرقشدگان و مهدومان است. هدف مقاله حاضر تبیین امکان تسری حکم مذکور به سایر موارد مشابه غرق و هدم در صورت جهل به تاریخ فوت دو نفر یا چند نفر است.
مواد و روشها: مقاله مورد اشاره توصیفی ـ تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانهای به بررسی موضوع مورد اشاره پرداخته و جمعآوری دادهها، با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافتهها: باید قائل به عدم خصوصیت فوت ناشی از غرق یا هدم بود، زیرا مناط حکم اشتباه و جهل در تقدم و تأخر موت است. همچنین علت توارث در دو عنوان غرق و هدم، برطرفساختن اثر جهل به تاریخ فوت و احراز تقدم و تأخر آن در میان وارثان است، لذا علتی که توارث در غرق و هدم را ایجاب میکند در سایر موارد مشابه نیز وجود دارد و به صورت قاعده باید در اسباب شایع امروزی که دفعتاً سبب مرگ متوارثان میشود نیز رعایت گردد.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجهگیری: قانونگذار محترم نگاهی اصلاحی به ماده ۸۷۳ قانون مدنی و استثنائات وارد بر آن داشته باشد یا حداقل قضات محترم در تفسیر مفهوم غرق و هدم، انعطافپذیری بیشتری نشان داده و در صدور رأی در موارد مشابه غرقی و مهدوم علیهم حکم به توارث دهند و به تحقق حق بر ارث وراث کمک نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/7/24 | پذیرش: 1400/10/25