جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی                   جلد 15 - ویژه نامه نوآوری حقوقی صفحات 566-551 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Badpa S, Heidari S. Abuse of procedural rights in Legal System of Iran and England. MLJ 2021; 15 :551-566
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1461-fa.html
بادپا سحر، حیدری سیروس. سوءاستفاده از حق اقامه دعوا در نظام حقوقی ایران و انگلستان. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15 () :551-566

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1461-fa.html


1- گروه حقوق، پردیس بین الملل، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران،
2- گروه حقوق خصوصی و اسلامی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: حق دادخواهی به عنوان یک اصل مسلم پذیرفته شده در منابع حقوقی و در زمره حقوق بشر است. از منظر حق دادخواهی، تمامی شهروندان در راستای طرح دعوا در دادگاه­ها آزاد می­ باشند. مع­هذا، زمانی این مسئله با چالش مواجه می­ شود که شاهد طرح دعوای ایذائی باشیم. این نوع طرح دعوا موجب بروز مشکلاتی برای خوانده و تحمیل خسارت بر وی می ­شود. بر این اساس، قانون­گذار تلاش نموده تا در راستای پیشگیری از طرح دعوای ایذائی و آثار و تبعات سوء آن، ضمانت اجراهایی مقرر بدارد. بررسی مسئله سوءاستفاده از حق اقامه دعوا در حقوق ایران و انگلستان و راهکارهای مقابله با آن موضوع پژوهش حاضر را تشکیل داده است.
مواد و روش‌ها: این تحقیق از نوع نظری بوده و ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد. جمع ‏آوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه‏ ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافته‌ها: سوءاستفاده از حق اقامه دعوا از مصادیق سوءاستفاده از حقوق دادرسی می­ باشد و جلوه­ای خاص از مفهوم کلی سوءاستفاده از حق به شمار می ­رود. شخصی که بدون وجود سبب موجه علیه دیگری طرح دعوا نموده یا از ابزار اقامه دعوا برای اذیت و آزار طرف مقابل یا مقاصد سوء دیگر استفاده نماید، بایستی مسئول جبران خسارات ناشی از عمل سوء خود باشد.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: علی­رغم اینکه عموم شهروندان از حق توسل به محاکم و اقامه دعوا برای احقاق حق خویش برخوردار می ­باشند لیکن چنانچه از این حق سوءاستفاده شده باشد و شخص دعوایی بدون سبب موجه علیه دیگری اقامه نموده یا با مقاصد سوء از قبیل ایذاء طرف، تأخیر در انجام تعهد، غرض­ورزی و امثال اینها طرح دعوا نموده باشد، ضمن اینکه ممکن است با ایراد تأمین دعوای واهی مواجه گردد، مسئولیت مدنی به جبران خسارات ناشی از خطای خویش نیز خواهد داشت. تقویت و توسعه ضمانت اجراهای قانونی برای مقابله با سوءاستفاده از حق در قلمرو دادرسی می­تواند اثر بازدارنده در اقامه دعاوی ایذایی داشته باشد و به بهبود عملکرد دادگستری منتهی گردد. 
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/6/25 | پذیرش: 1400/10/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb