Torabi Mirzaee M H, Mazloum Rahni A, Rajabzadeh A. Comparative study of the guarantee of fair trial in the legal system of Iran and the European Union. MLJ 2021; 15 :1083-1099
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1471-fa.html
ترابی میرزائی محمدحسن، مظلوم رهنی علیرضا، رجب زاده علیرضا. بررسی تطبیقی ضمانت اجرای دادرسی منصفانه در نظام حقوقی ایران و اتحادیه اروپا. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1400; 15
() :1083-1099
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1471-fa.html
1- گروه حقوق، واحد قشم، دانشگاه آزاد اسلامی، قشم، ایران.،
2- گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3- دانشگاه رجاء، قزوین، ایران.،
چکیده:
زمینه و هدف: حق برخورداری از دادرسی منصفانه دربرگیرنده مجموعه ای از اصول و قواعد است که جهت رعایت حقوق طرفین در رسیدگی به دعوای آنان پیش بینی گردیده است. این تضمینات که در اسناد بین المللی حقوق بشر، نظیر اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق مربوط به حقوق مدنی و سیاسی، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، کنوانسیون آمریکایی حقوق بشر، به عنوان یکی از حقوق بنیادین و اساسی شناخته شده بشر مورد اشاره قرار گرفته است.
مواد و روشها: این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافتهها: یافته های پژوهش نشان میدهند که اصول بین المللی دادرسی منصفانه اگر با دقت و شهامت اجرا شود، به تقویت اعتماد عمومی به دادرسی منصفانه و معتمدانه منجر می شود چرا که سلامت و صحت عمل سایر قوای کشوری در گرو سلامت دستگاه قضایی است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجهگیری: اصول دادرسی منصفانه در رسیدگی های مدنی در حقوق اتحادیه اروپا و حقوق ایران مشترک است. اما در هر دو حقوق ایران و دادگاههای اتحادیه اروپا، اصول دادرسی منصفانه به صراحت دارای ضمانت اجرا نبوده و ضمانت اجراهایی که مطرح می شوند به دلیل پذیرفته شدن روح اصول دادرسی منصفانه که در قوانین ایران و اتحادیه اروپایی به آن اشاره شده است می باشد و نه اینکه ضمانت اجرا صراحتاً برای دادرسی منصفانه در نظر گرفته شده باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/4/29 | پذیرش: 1400/9/3