گروه حقوق، دانشگاه پیام نور، ایران
چکیده:
زمینه و هدف: مسؤولیت پزشک در نظام حقوق اسلام پیشینه چندانی ندارد و فقط میتوان با استفاده از آرای پراکنده فقها در میان کتب فقهی چون دیات و قصاص و... احکامی را به دست آورد. این تحقیق ضمن بررسی اقوال فقها مواد قانون مجازات اسلامی و دیگر قوانین مانند قانون آیین دادرسی کیفری و قانون انتظامی پزشکان در ارتباط با رابطه سببیت میان افعال پزشک و ایراد صدمه به جنین مورد شرح و بررسی قرار داده است.
مواد و روشها: این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافتهها: بررسی ادله فقهی میزان و آثار مسؤولیت ناشی از اقدامات پزشک با توجه به شیوع و مورد ابتلابودن آن مد نظر فقها قرار گرفته است. فقها بر مسؤولبودن پزشک جاهل مقصر که در کار خود تخصص لازم را ندارد یا در طبابت کوتاهی کرده و پزشکی که با وجود داشتن تخصص کافی، برای درمان اجازه نداشته است، اتفاق نظر دارند.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجهگیری: این آرا خود به چند دسته و برداشت تقسیم شده و مبنای مسؤولیت پزشک را مشخص میسازند. از طرفی گروهی کثیری به ضمان پزشک به طور مطلق قائلند و گروهی دیگر با تمسک به دستهای از ادله مانند قاعده احسان و برائت پزشک را فاقد مسؤولیت فرض مینمایند و گروهی دیگر که قائل به تفصیل میان قصور و غیر آن شدهاند. قانون مجازات اسلامی 1392 با تصحیح برخی از مواد قانون مجازات 1375 نظر تعدیلشدهای را ارائه کرده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/3/9 | پذیرش: 1400/8/13