Askaripour H, Mahdavisabet M A, Ashouri M, Shambayati H. Aspects of Punishing the Multiplicity of Criminal Results Caused by the Behavior of Medical Professionals. MLJ 2022; 16 (57) :1075-1087
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1476-fa.html
عسکریپور حمید، مهدوی ثابت محمدعلی، آشوری محمد، شامبیاتی هوشنگ. جنبههای مجازاتدهی به تعدد نتایج مجرمانه ناشی از رفتار صاحبان حِرَف پزشکی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 (57) :1075-1087
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1476-fa.html
1- دانشجوی دکتری حقوق کیفری و جرمشناسی، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- استاد گروه حقوق کیفری و جرمشناسی، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. (نویسنده مسئول)
3- استاد گروه حقوق کیفری و جرمشناسی، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
4- استاد گروه حقوق کیفری و جرمشناسی، دانشکده حقوق، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده:
زمینه و هدف: اهمیت روزافزون رفتار پزشکان در تحقق سلامت بیماران، یکی از مهمترین مباحث حقوق کیفری، یعنی تعدد جرم و جنبههای مختلف آن را شایسته بررسی میسازد. از یکسو اهمیت جرائم پزشکان به دلیل آنکه از یک رفتار پزشک، گاه نتایج مختلف مجرمانه آسیب بدنی جبرانناپذیری در گونههای مختلف در پی دارد و این سؤال مهم را مطرح میکند که قواعد پاسخدهی با سایر جرائم مشابهت دارد یا خیر. از سوی دیگر، پیشبینی تعدد نتیجه در قانون مجازات اسلامی 1392 (با آخرین اصلاحات آن به موجب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 1399 ش.) نظام حقوقی ناظر به جنبههای حقوقی مجازاتدهی به این رفتارها را شایسته اشاره واکاوی میسازد.
روش: روش به کاررفته در پژوهش حاضر توصیفی ـ تحلیلی میباشد و جمعآوری اطلاعات با ابزار اسنادی کتابخانهای صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل پژوهش حاضر نویسندگان تلاش نمودهاند تا صداقت علمی و ارجاعات توأم با اصالت را رعایت نمایند.
یافتهها: در این قالب دامنه و مصادیق رفتارهای مجرمانه پزشکان در تعدد نتیجه غالباً در قالب مصداق جنایات وارد بر اعضای بدن و داخل در برحث دیات مطرح مینماید و از این حیث اساساً امکان تسری کیفر و آثار تعدد نتیجه با ابهام جدی مواجه است. نکته دیگر آنکه معیار تعدد نتایج برخاسته از جرائم و تخلفات پزشکان، در قانون سازمان نظام پزشکی مصوب 1383 نیامده و رجوع به عمومات قانون مجازات اسلامی پاسخگو و تأمینکننده پاسخدهی افتراقی به رفتارهای صاحبان حرف پزشکی نمیباشد.
نتیجهگیری: نتایج متعدد گاهی عنوان مجرمانه دارند و گاهی عنوان تخلف و گاهی نیز تخلف منتج به جنایت و مشمول عنوان کیفری میگردد که خود فروعات مهمی دارد. این مباحث فنی در کنار دوگانگی نهادی در مجازاتدهی به این رفتارها، خود نشانگر اهمیت مضاعف پرداختن به بحث تعدد نتایج مجرمانه و رفتار صاحبان حِرَف پزشکی است.
* استخراج مقاله از رساله دکتری و عنوان رساله: تعدد مادی جرم با تأکید بر تعدد نتایج رفتار مجرمانه واحد در حقوق موضوعه ایران و فرانسه.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/9/20 | پذیرش: 1401/11/23