دوره 16، شماره 57 - ( 1-1401 )                   جلد 16 شماره 57 صفحات 855-840 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Davoodi M, Haji Tabar Firoozjaei H, Kazemi Joybari M. Pathology of Favorable Legal Protection of Mentally Retarded Victims in the Iranian Penal System (with Approach to International Documents and US Law). MLJ 2022; 16 (57) :840-855
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1478-fa.html
داودی مهدی، حاجی تبار فیروزجایی حسن، کاظمی جویباری مهدی. آسیب‌شناسی حمایت حقوقی مطلوب از بزه‌دیدگان ناتوان ذهنی در نظام کیفری ایران (با رویکردی به اسناد بین‌المللی و حقوق امریکا). مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 (57) :840-855

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1478-fa.html


1- گروه حقوق کیفری و جرم‌شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
2- گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر، قائمشهر، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: بزه‌دیدگان ناتوان ذهنی به جهت محدودیت‌های ناشی از نقایص ذهنی و روانی مبتلابه، شامل گروه‌های آسیب‌پذیر جامعه تلقی گردیده و توجه خاص مقنن کیفری، در جهت قراردادن ایشان، تحت لوای حمایت قوانین شکلی و ماهوی امری انکارناپذیر است و همین امر در اسناد بین‌المللی به عنوان یکی از ملاک‌های آسیب‌شناسانه برای حمایت از این گروه می‌باشد. هدف از مقاله پیش رو تبیین آسیب‌شناسانه حمایت حقوقی مطلوب از بزه‌دیدگان ناتوان ذهنی در نظام کیفری ایران با نگاهی به اسناد بین‌المللی و حقوق امریکا می‌باشد.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده، ‌روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی می‌باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته‌ها: قانونگذار ایران و مشخصاً مقنن کیفری به جز در موارد معدود و پراکنده جرم‌انگاری و تشدید مجازات، در مواد قانونی به صراحت توجه ویژه و رویه ضابطه‌مند به ناتوانان ذهنی به عنوان بزه‌دیدگان خاص و نیازمند حمایت پدیدار نساخته، لکن در قوانین ماهوی و شکلی، سیاست‌های حمایتی خود را به صورت ضمنی در قبال این گروه آسیب‌پذیر اتخاذ نموده است.
نتیجه‌گیری: با مداقه نظر در قوانین آمریکا می‌توان یافت که مقنن این کشور با گستره چتر حمایتی، از رهگذر مقررنمودن قوانین و مقررات ویژه، با تعیین نهادها و سازمان‌های حامی توانسته، حقوق بزه‌دیدگان ناتوان را تا حدودی گسترش دهد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/9/21 | پذیرش: 1401/3/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb