1- دانشکده الهیات و علوم اسلامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- دانشکده الهیات و علوم اسلامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران،
3- دانشکده حقوق و علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران،
چکیده:
زمینه و هدف: عالم حقوق بر اساس قواعد منطقی و نظم آنها طراحی شده است. این قواعد و نظم مزبور، موجب توجیهپذیری هنجارهای حقوقی میشود. به تعبیری باعث میشود که هنجارهای حقوقی از طرف جامعه مورد پذیرش و اجرا قرار گیرند. هدف از پژوهش حاضر بررسی جنبههای حقوقی هدایای نکاح در پرتو فرمالیسم حقوقی است. اعطای هدیه در زمان ازدواج، از جمله رسوم حسنهایی میباشد که در فرهنگ و توصیههای مذهبی مورد تأکید قرار گرفته است. این نوشتار، در مقام تحلیل و بررسی ماهیت و وضعیت حقوقی هدایای ازدواج و تحلیل چندگانگی موجود در ارتباط با ماهیت و آثار آن در پرتو فرمالیسم حقوقی دارد.
مواد و روشها: این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی میباشد و روش جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
یافتهها: یافتههای پژوهش حاضر نشان میدهد که در ارتباط با ماهیت هدایای ازدواج از منظر نظم منطقی، چندگانگی خاصی وجود دارد. این چندگانگی را میتوان در مبانی خاص هدایای مزبور، یعنی وجه احسان و وجه پسانداز و اندوخته جستجو کرد. از طرفی این چندگانگی در چارچوب نظم کلاسیک عالم حقوق قابل پذیرش نیست.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نتیجهگیری: در ارتباط با چندگانگی حاکم بر ماهیت و آثار هدایای نکاح باید دقت داشت که نگاه به عالم حقوق از زاویه پستمدرنیزم و پیچیدهشدن روابط تابعان حقوق باعث شده است که در عالم حقوق، شکست و انکسار ایجاد شود، بدینمعنا که طبقهبندیهای سنتی، نمیتواند روابط پیچیده فعلی تابعان حقوق را پوشش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/6/7 | پذیرش: 1400/11/4