دوره 16، شماره 57 - ( 1-1401 )                   جلد 16 شماره 57 صفحات 660-645 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mansoori F, salarzaee A H. Assess the Level of Awareness of Physicians in Zabol Hospitals about the Criminal Title of Disclosing Patient Secrets and Their Jurisprudential-Legal Responsibilities (Six Months of Summer and Fall of 1398). MLJ 2022; 16 (57) :645-660
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1532-fa.html
منصوری فاطمه، سالارزایی امیرحمزه. سنجش میزان آگاهی پزشکان بیمارستان‌های زابل از افشای اسرار بیماران و مسئولیت‌های فقهی ـ حقوقی مترتب بر آن. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1401; 16 (57) :645-660

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1532-fa.html


1- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشکده الهیات، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
2- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشکده الهیات، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران،
چکیده:  
زمینه و هدف: حفظ اسرار بیماران و عدم افشای آن از مباحث بسیار مهم در جوامع مختلف می‌باشد. عدم افشای راز بیمار یک اصل مهم و حیاتی در حیطه فقه و حقوق از قدیم‌الایام تا زمان کنونی است. شخص بیمار به اقتضای برخی شرایط ممکن است کل بیماری یا مواردی از آن را از خانواده و وابستگان نزدیک خویش پنهان نماید و تنها قادر به بازگویی آن نزد پزشک معالج خود باشد. بر همین مبنا پزشک آنچه را که از بیمار شنیده و یا کسب نموده به عنوان یک امانت باید پاسداری کند و جزء در موارد خاص، مطیع محض اصول راز داری و حفظ اسرار بیمار بر اساس مصوبات و مقررات فقهی و حقوقی باشد. این مطالعه با هدف سنجش میزان آگاهی پزشکان بیمارستان‌های شهرستان زابل از افشای اسرار بیماران و مسئولیت‌های فقهی ـ حقوقی مترتب بر آن (شش‌ماهه تابستان و پاییز سال 1398 ش.) انجام شده است.
روش: این پژوهش از نوع توصیفی ـ تحلیلی و از نظر زمان یک مطالعه مقطعی بوده که تعداد 82 نفر پزشک به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات از طریق دو پرسشنامه شامل مشخصات دموگرافیک، سنجش آگاهی فقهی و حقوقی از دیدگاه پزشکان گردآوری شد. داده‌های حاصل با کمک نرم‌افزار از SPSS 22 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس یک‌طرفه) تجزیه و تحلیل گردید.
ملاحظات اخلاقی: این پژوهش با تکیه بر اصول اخلاقی و امانتداری و صداقت نگارش یافته است.
یافته‌ها: میانگین نمره آگاهی پزشکان از مسئولیت‌های حقوقی افشای اسرار بیمار، 12/1 ±37/8 بوده و در سطح آگاهی بالا قرار دارد. همچنین میانگین نمره آگاهی پزشکان از مسئولیت‌های فقهی افشای اسرار بیمار، 5/1 ±71/4 بود که سطح آگاهی متوسط را نشان می‌دهد. نتایج نشان داد که بین میزان تحصیلات، وضعیت تأهل، سن، سابقه کار با میزان آگاهی فقهی ـ حقوقی، رابطه معنادار وجود دارد.
نتیجه‌گیری: این پژوهش نشان می‌دهد که علی‌القاعده افشای اسرار بیمار به لحاظ حکم تکلیفی امری واجب و شرعی و به لحاظ حکم وضعی مستوجب ضمان و مجازات‌های بازدارنده است، لذا افزایش آگاهی از قوانین، مصوبات و مقررات فقهی و حقوقی افشای اسرار می‌تواند نقش مهمی در طرح‌ریزی روابط بین پزشکان و بیمارانشان بر اساس ضوابط و قوانین حقوقی و شرعی ایفا کند و همچنین در پیشگیری از قصور و خطاهای پزشکی مؤثر باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1401/1/21 | پذیرش: 1401/6/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb