Abbasi M, Mirabi S P. Children's Right to Health by Emphasizing the Right to Sustainable Development in Prevalence of Infectious Diseases from the
Perspective of International Law. MLJ 2023; 17 (58) :428-450
URL:
http://ijmedicallaw.ir/article-1-1541-fa.html
عباسی محمود، میرابی سیدهپریسا. حق بر سلامت کودکان با تأکید بر حق بر توسعه پایدار در شیوع بیماریهای واگیردار از منظر حقوق بینالملل. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1402; 17 (58) :428-450
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1541-fa.html
1- مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران،
2- گروه حقوق، واحد نجفآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجفآباد، ایران.
چکیده:
زمینه و هدف: کنوانسیون حقوق کودک سازمان ملل پیرو ماده 24، حق کودکان را برای دارابودن از سلامتی و خدمات بهداشتی ـ درمانی به رسمیت شناخته و برای تحقق سلامت و مراقبتهای بهداشتی بر حق بر توسعه پایدار تأکید داشته است، اگرچه پیشرفت و توسعه در پیشبرد دستور کار 2030، حوزه کودکان را تحت پوشش قرار میدهد، اما مشخص نیست که با گسترش بیماریها میتواند توسعه پایدار داشته باشد! علیرغم اهمیت این موضوع، جملگی کارکرد اندکی در سطح ملی و بینالمللی نسبت به مسأله سلامت کودکان در شیوع بیماریهای واگیردار مانند کرونا (Covid-19) صورت گرفته است.
روش: این تحقیق با استفاده از منابع کتابخانهای و با روش تحقیق توصیفی ـ تحلیلی تدوین گردیده است.
ملاحظات اخلاقی: پژوهش حاضر با رعایت اصول اخلاقی و امانتداری و صداقت نگارش یافته است.
یافتهها: مقدمه اعلامیه جهانی حقوق کودک، توسعه را به عنوان یک مفهوم جامع در ابعاد رشد اجتماعی و بهبود شرایط زندگی و آزادی معرفی کرد. کنوانسیون حقوق کودک، ماده 24 را بهتنهایی برای تحقق حق بر سلامت کافی ندانسته و به صورت قابل توجهی مکمل با سایر مقررات کنوانسیون قرار داده است. از طرفی کمیته حقوق کودک ارتباط ناگسستنی بین توسعه گسترده، عادلانه و پایدار در احقاق حقوق کودکان را با فراهمآوردن فرصتهای برابر در دسترسی به منابع اساسی، از جمله بهداشت و سلامت و محیطی سالم و ایمن برای کودکان تأکید داشته است.
نتیجهگیری: از آنجا که اهداف توسعه پایدار، نقطه عطف مهمی در تعهدات جامعه بینالملل در دستیابی به آرمانهای حقوق بشری در حق بر سلامت است، ولی الگوهای سنتی توسعه و رشد اقتصادی، به تنهایی کافی نمیباشد، لذا همکاری در سطح بینالمللی برای کاهش یا حذف موانع توسعه و ایجاد یک سند بینالمللی به منظور ایجاد و اجرای استانداردهای حق بر توسعه در سلامت کودکان ضروری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1401/5/5 | پذیرش: 1402/4/17