دوره 17، شماره 58 - ( 1-1402 )                   جلد 17 شماره 58 صفحات 26-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohebian G R, Mousavi S E, Mirzaei J. Jurisprudential Foundations of the Government's Civil Responsibility in Compensating for Damages Caused by the Corona Virus. MLJ 2023; 17 (58) :13-26
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1543-fa.html
محبیان غلامرضا، موسوی سیدابراهیم، میرزایی جمشید. مبانی فقهی حقوقی مسئولیت مدنی دولت در جبران خسارات ناشی از ویروس کرونا. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1402; 17 (58) :13-26

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1543-fa.html


1- گروه حقوق، واحد خرم‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم‌آباد، ایران.،
2- گروه حقوق، واحد خرم‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم‌آباد، ایران.
چکیده:  
زمینه و هدف: شیوع گسترده ویروس کرونا (کووید-۱۹) منجر به ابتلای میلیون‌ها تن و مرگ هزاران انسان در جهان گردیده است. این موضوع امکان یا عدم امکان مسئولیت مدنی دولت در قبال بیماری کرونا را به عنوان یک پرسش مهم مطرح کرده است و به محکی برای کارآمدی و عقلانیت نظام‌ها و مکاتب علمی و مذهبی گوناگون تبدیل شده است، به طوری که از جوانب متعدد، از جمله چالش‌های فقهی ـ حقوقی می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. به عنوان ‌مثال می‌توان به مسائلی مانند ضمان حاکمیت و مسئولیت مدنی دولت در خسارات جانی و مالی، کاربرد قاعده قرنطینه و تحدید آزادی و... اشاره کرد. این پژوهش به بررسی و تبیین مبانی فقهی ـ حقوقی مسئولیت مدنی دولت در بحران کرونا می‌پردازد.
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی است و روش جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت ‌گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته‌ها: برای تأمین سلامتی مردم، مبانی مناسب و مستدل فقهی ـ حقوقی برای ایجاد مسئولیت بر ذمه دولت در وجوب پیشگیری و جبران خسارت بیماری کرونا قابل ‌تصور است. با تقسیم مبانی مورد نظر، قاعده عدالت، قاعده حرمت مال مسلمان، حفظ امنیت اقتصادی و نظم عمومی به عنوان مبانی عام و قاعده‌هایی چون لاضرر و اتلاف و تسبیب در شمار مبانی خاص اثبات جبران خسارت، قلمداد شده و مورد استناد قرار گرفته‌اند.
نتیجه‌گیری: بر طبق مبانی مذکور، اﻗﺪامات دوﻟﺖ از قبیل عدم بستن به موقع مرزها، عدم اعلام سریع و به موقع ورود ویروس کرونا به کشور و عدم کنترل و چاره‌جویی مؤثر در مبارزه با این ویروس، از ﻣﺼﺎدﻳﻖ ﺧﺴﺎرت ﺑﻮده و موجب ﺿمان اﺳت.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1401/5/20 | پذیرش: 1401/8/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb