1- گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
2- گروه حقوق، دانشکده حقوق، دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری، تهران، ایران.،
چکیده:
زمینه و هدف: انتظار مشروع به عنوان یکی از اصول حقوق اداری امروزه به حوزههای دیگر از قبیل حقوق خصوصی نیز راه یافته است. این اصل دربرگیرنده سلسلهای از انتظارات متعارف و معقول شهروندان است که در حوزه قضایی مورد حمایت قرار گرفته و مشروع و مورد احترام است. در حقوق پزشکی نیز خواه از منظر پزشک و خواه بیمار، چنین انتظارتی موجود بوده و توجه مقامات ذیربط را میطلبد.
روش: این تحقیق به روش توصیفی ـ تحلیلی از طریق ملاحظه، بررسی و تجزیه و تحلیل منابع حقوقی موجود از قبیل کتب، مقالات و قوانین و مقررات نگارش یافته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافتهها: انتظارات مشروع جامعه پزشکی را در دو حوزه پزشکان و بیماران میتوان بررسی نمود. در حوزه پزشکان، تنظیم تعرفه بر اساس میزان تحصیلات و ارائه خدمات پزشکان و تمایز در آن، عدم مسئولیت در فرض اقدامات حرفهای و در راستای منافع بیمار است. انتظارات مشروع بیماران نیز نظیر ارائه اطلاعات لازم در زمینه عوارض و نوع بیماری و جلوگیری از اجرای عرف غیر قانونی است.
نتیجهگیری: توجه به انتظارات مشروع و متعارف پزشکان و بیماران نهتنها هزینه گزافی نداشته و به راحتی میسور است، بلکه از آسیبهای جدیای که از عوارض عدم رعایت آنها ناشی میشود، پیشگیری نموده و به اعتلای حقوق پزشکی میانجامد. اخذ زیرمیزی و مراجعه به اشخاص فاقد توانایی پزشکی و بعضاً درمانهای ناصحیح از پیامدهای عدم توجه به انتظارات مشروع و متعارف اقشار ذیربط است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1401/6/19 | پذیرش: 1402/3/23