1- گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران،
2- گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، واحد آباده، دانشگاه آزاد اسلامی، آباده، ایران
چکیده:
زمینه و هدف: در این مقاله تلاش شده به بررسی تطبیقی قواعد عمومی قراردادها با قواعد اختصاصی حاکم بر معاملات بازار سرمایه (بورس) پرداخته شود.
روش: مقاله حاضر توصیفی ـ تحلیلی بوده و از روش کتابخانهای استفاده شده است.
ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافتهها: ویژگیهای قراردادها و بازارهای بورس موجب شده است که قواعد عام قانون مدنی و دیگر مقررات، برای تنظیم معاملات بورس کافی نباشد. برخلاف قواعد عام قانون مدنی که صرفاً برای صحت معاملات رعایت شرایط عمومی معامله، از جمله موارد ماده ۱۹۰ قانون مدنی همچون قصد و رضای طرفین، اهلیت، موضوع معین و مشروعیت جهت کافی است در خصوص معاملههای بازار سرمایه علاوه بر آن شروطی دیگری همچون شفافیت بازار، رقابت منصفانه، اصل نظارت و تشریفاتیبودن معاملات نیز ضروری است. بنابراین شروط عمومی قانون مدنی با ظهور بازار سرمایه و قواعد مربوط به آن گسترش یافته و شروط جدیدی به آن اضافه شده است.
نتیجهگیری: تفاوتهای بین معاملات بورس با سایر معاملات اقتضا میکند که اصول و قواعد خاصی بر معاملات بورس حاکم باشد. معاملات در بازار سرمایه بر اساس قوانین و مقررات بازار سرمایه انجام میشود. در مراحل مختلف انعقاد، اعتبار، شروط تا حدودی بر طبق قواعد عمومی قرارداها و در مرحله انحلال بر اساس قراردادهای بازار سرمایه است و سازمانهای بورسها بر روند آن نظارت دارند. در این نوع معاملات نحوه انجام معامله توسط سازمانهای بورس مشخص میشود و به اراده طرفین واگذار نمیشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1401/8/17 | پذیرش: 1401/11/23